Ingredience: | |
voa | 4 hrnky |
tekutý med | 1/4 hrnku |
lístky citronové bazalky | 2 hrnky |
střední meloun | 1/2 ks |
okurka hadovka | 2 ks |
šťáva ze dvou limetek | dle chuti |
led | dle potřeby |
Limonádu z limonády a okurky ocení v tomto počasí nejen děti.
I dnes jsme se všichni dusili ve vlastní šťávě a já se během nekonečného nakupování v žáru města těšila na jediné. Až si doma připravím pořádně osvěžující drink, sednu si do stínu a budu relaxovat. Podařilo se mi koupit bezpeckatý meloun, hned jsem tedy měla jasno, jak ho upotřebím. Rozmixovaný s okurkou chutná totiž znamenitě.
Do kastrůlku nalijte med, 4 hrnky vody a nasypte bazalku. Přiveďte k varu a kastrol odstavte ze sporáku. Nálev přeceďte a nechte vychladnout.
Melounovou dužinu nakrájejte na větší kousky. Pokud nemáte bezpeckatý meloun, nezbývá vám nic jiného, než hodiny vybírat pecku za peckou. A to se úplně nevyplatí. Co se ale vyplatí je sáhnout po melounu bez pecek. V tomto případě více, než kdy jindy.
Okurky oloupejte a také nakrájejte. Společně pak po po částech rozmixujte do hladka. Vzniklou tekutinu můžete ještě propasírovat přes jemné sítko, tekutina tak bude čiřejší. Já si s tím ale hlavu nedělám a nechávám limonádu i s dužinou.
Připravenou tekutinu nalijte do džbánu nebo karafy, přidejte vychlazený bazalkový rozvar a limetovou šťávu, promíchejte a nechte ještě alespoň 30 minut chladit (ideálně ale přes noc). Před podáváním promíchejte a servírujte s ledem, ozdobené mátovými lístky.
Dobrou chuť.
Podrobné info: