Ingredience: | |
změklé máslo | 200 g |
cukr krystal | 200 g |
vejce | 4 ks |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
hladká mouka | 350 g |
kypřící prášek do pečiva | 1 lžička |
sůl | špetka |
mléko | 200 ml |
Krémová náplň: | |
čerstvý smetanový sýr/žervé | 250 g |
cukr krystal | 100 g |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
vejce | 1 ks |
meruňky, nakrájené na kousky | 500 g |
Už jsme měli třešně od souseda, rybíz z vlastní zahrádky a došlo i na meruňky. Když jsem si na severu Čech opět užívala rodičovské péče, dostali jsme jich od dědy plný košík. Byly sladké a voňavé, skoro přezrálé, ideální na marmeládu, pár jsem jich ale zachránila do téhle buchty. Klasický koláč s tvarohem pokladeným půlkami meruněk určitě znáte, doma jsme ho pekli každé léto a třeba takových taštiček z listového těsta s pudinkovým tvarohem a meruňkou navrch bych se užrala, když ale jako náplň pro změnu použijete čerstvý smetanový sýr (tzv. cream cheese), nebudete rozhodně zklamáni. Ta kombinace vláčného těsta, krémového sýra a šťavnatých meruněk je prostě božská.
Máslo vyšleháme s cukrem, až zesvětlá a nabude. Po jednom vešleháme vajíčka a vanilku. Přisypeme mouku, kypřící prášek a sůl a opět prošleháme. Nakonec přilijeme mléko a vymícháme (klidně v robotu) hladké těsto.
Na náplň metličkou nebo v robotu smícháme sýr, cukr, vanilku a vajíčko v hladký krém.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Pekáček nebo menší plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Na dno nalijeme asi 3/4 těsta, na něj rozprostřeme krémovou náplň (necháme zhruba 1 cm volné okraje), poklademe kousky meruněk a navrch lžící naneseme zbylé těsto. Nemusíme ho nijak roztírat po celé ploše, během pečení se samo rozlije. Pečeme 40-50 minut, dozlatova (můžeme otestovat špejlí, protože je ale v těstě krémová náplň, zapíchneme špejli šikmo od okraje). Necháme vychladnout v pekáčku, nejlépe i v lednici, buchta se lépe krájí, když náplň v chladu zpevní.
Podrobné info: