Ingredience: | |
meruňky očištěné, vypeckované | 750 g |
cibule | 4 ks |
česnek | 1-2 stroužky |
bílý vinný / jablečný ocet | 1 dcl |
čerstvý zázvor | 1 kousíček |
čerstvá chilli paprička | 1 ks |
rýžový sirup | 1 dcl |
olej | 1 lžíce |
sůl | 1 špetka |
pektogel / čistý pektin | 1 lžička |
Já tu kombinaci masa a ovoce prostě miluji. Když k tomu přidáte chilli, zázvor a česnek, tak vznikne naprostá harmonie chuti. Letos jsem zkoušela červený a černý rybíz, angrešt, který mimochodem nesmírně překvapil a teď přišly na řadu meruňky. Kromě chuťového zážitku mají meruňky i nádherně letní barvu, takže i obyčejný kousek grilovaného kuřecího masa promění doslova ve voňavý a chutný poklad.
Na oleji necháte zesklovatět cibuli nakrájenou na proužky, Pozor nesmí vám zhnědnout. Přidáte česnek a zázvor a čerstvé chilli a nakonec meruňky nakrájené na kostičky. Vše ochuťte cukrem, nebo sirupem, octem a solí tak aby vám chuť vyhovovala. Doporučuji přidávat postupně a ochutnávat. Vše záleží na sladkosti meruněk a na vašich chutích. Pokud chcete směs hustější, tak můžete přidat pektin, ale není to podmínkou.
Čatní neustále míchejte, protože má tendenci se připalovat. Až budete mít v hrnci hustou kaši, ve které je ale stále znatelná struktura, tak máte hotovo.
Horké čatní naplňte do sklenic s uzávěrem a otočte dnem vzhůru. Takto vám stejně jako džem vydrží i několik měsíců. Nebo ho můžete horké podávat přímo k masu.