hladká mouka | 450 g |
smetana ke šlehání | 400 g |
meruňky | 500 g |
krupicový cukr | 250 g |
vejce | 5 ks |
kypřící prášek | 1 sáček |
strouhaná kůra z citronu | 1 ks |
javorový sirup | dle chuti |
tučný tvaroh | 2 ks |
rum | 1 větší panák |
vanilka | dle chuti |
Drobenka: | |
polohrubá mouka | 10 dkg |
moučkový cukr | 5 dkg |
máslo | 5 dkg |
vanilka | špetka |
Na vymazání a vysypání plechu: | |
hrubá mouka | dle potřeby |
máslo | kousek |
Ingredience: |
Taky se vám letos urodilo meruněk až nad hlavu?! Je tu spooousta možností. Marmelády, šťávy, povidla... Ale víte co? Nejlepším řešením je koláč. Takový ten vopravdicky prázdninový. Žádný dusík, ale šťavnatá buchta na plech, kterou je nejlepší krájet 5 vteřin poté, co jí vytáhnete z trouby! Tady je recept.. Užijte si i vy to své - Slunce, seno, meruňky!
Hlubší plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Pokud máme kokos, můžeme použít i ten. Finální vůně bude ještě neodolatelnější.
Do smetany rozmícháme asi 1/4 lžičky vanilky.
Smetanu vlijeme do větší mísy, přimícháme cukr, přidáme citrónovou kůru a šleháme do polotuha.
Mouku s kypřícím práškem pomalu prosejeme do smetany a zároveň po jednom přidáváme všechna vejce.
Těsto rozprostřeme na plech.
Do tvarohů vmícháme rum a pomažeme jimi těsto.
Naskládáme meruňky a zakápneme javorovým sirupem. Nemáme - li sirup, můžeme přidat meruňkovou marmeládu..
Vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů.
V misce rukama "vymačkáme" všechny suroviny na žmolenku, kterou koláč po deseti minutách pečení posypeme. Koláč dopékáme ještě 20 - 25 minut.
Podrobné info: