Ingredience: | |
vepřová pečeně | 600 g |
velká cibule | 2 ks |
malý pórek | 1 ks |
velká paprika | 1 ks |
větší klobása | 1 ks |
jarní cibulka | 1 ks |
loupaná rajčátka ve vlastní šťávě | 1 balení |
sterilované červené fazole | 1 balení |
hladká mouka | 1 - 2 lžíce |
vývar (bujón) | dle potřeby |
chilli omáčka | dle chuti |
sojová omáčka | dle chuti |
worcester | dle chuti |
sladká paprika | dle chuti |
olej | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Když by člověk chtěl, tak se to určo nepovede, jako když jde o totální improvizaci. Mé malé Vendulce chutná obyčejná vepřová omáčka, podobná guláši – jak říká „prosím hnědou omáčku“. No a jelikož od večeře ještě zbylo, ale tak že by toho bylo málo na druhý den, úkol byl jasný: „Zpracovat“. Takže jsem zaimprovizovala a vznikl tím úžasný „Mexický guláš“.
Do hrnce dáme trochu oleje, na jemno pokrájenou cibuli a orestujeme ji do hnědé barvy. Pak přidáme na nudličky nakrájené, osolené a opepřené vepřové maso. Orestujeme ho a podlijeme vývarem (bujónem) – podobně, jako když děláme guláš. Omáčku dochutíme solí, pepřem, a když je maso měkké, tak zahustíme moukou rozkvedlanou ve vodě.
Vedle si v pánvi orestujeme na oleji cibuli nakrájenou na měsíčky, pórek a papriku. Směs zakápneme chilli omáčkou, přidáme pokrájenou klobásku, trochu sladké papriky, sůl, pepř, pár kapek sójovky a worcesteru. Pak přidáme loupaná rajčátka ve vlastní šťávě a červené fazolky. Ke konci přidáme pokrájenou jarní cibulku a celou směs smícháme s připraveným vepřovým gulášem.
K mexickému guláši je nejlepší rýže nebo čerstvý chléb.
Podrobné info: