Ingredience: | |
České Ghíčko | dle potřeby |
vejce | 8 ks |
pórek | 1/4 ks |
čerstvá pažitka | hrst |
šalotka | 1 ks |
himalájská sůl | dle chuti |
chléb | dle potřeby |
Ráno došla nová zásoba Českého Ghíčka a toho se muselo využít. Dnes rychle, ale zdravě na Českém Ghíčku, Neznáte? Tak určitě vyzkoušejte.
Ghí, nebo ghee, nebo ghíčko, to vše je sanskrtský výraz pro přepuštěné máslo. Během posledních pár let se můžeme s ghí setkat v souvislosti s ajurvédou, což je 5 tisíc let stará indická medicína. Ta považuje ghí pro své účinky na zdraví za elixír života. Z ajurvédy vychází čínská medicína, ale i veškerá západní medicína. Ajurvéda je od roku 1982 uznaná Světovou zdravotnickou organizací jako oficiální alternativní medicína, a ta tvrdí, že ghí napomáhá trávení, upravuje hladinu lipidů, cholesterolu, vyživuje nervové buňky, podporuje učení, posiluje látkovou výměnu a obranyschopnost, napomáhá detoxikaci, omlazuje, má hojivé účinky. Je ideální ve spojení s léčivými bylinami, takto získá tělo z jejich účinků největší prospěch. Jeho trvanlivost je 6 měsíců od otevření a skladovat jej můžete do 20°C.
Rozehřejeme si České Ghíčko, orestujeme na něm šalotku, přidáme osolená a promíchaná vajíčka, promícháme a ke konci přidáme pokrájený pórek. Krátce prohřejeme. Nandáme na talíř, posypeme pažitkou.
Podáváme s chlebem. My si dali na víc kompot z červené řepy ve sladkém nálevu.