Burger: | |
uvařená řepa (já ji peču v alobalu cca 1,5 hod) | 350 g |
balkánský sýr | 100 g |
ovesné vločky | 50 g |
vejce | 1 ks |
koření na grilovanou zeleninu | dle chuti |
sůl | dle chuti |
Bulky: | |
hladká mouka | 150 g |
celozrnná špaldová mouka | 50 g |
voda | 125 ml |
sušené droždí | 1/2 balíčku |
cukr krystal | 1/2 lžičky |
sůl | 1 lžička |
chia semínka | na posypání |
Dresink: | |
zakysaná smetana | 150 g |
menší cibule | 1/2 ks |
sterilovaná okurka | 1 ks |
plnotučná hořčice | 1 lžička |
sůl | dle chuti |
cukr | dle chuti |
Na dohotovení: | |
červená cibule | dle chuti |
rajčata | dle chuti |
ledový salát | dle chuti |
Začal podzim a s ním i sezóna červené řepy, která je u nás doma velmi oblíbená. Tyto burgery jsou takovou malou vzpomínkou na léto a grilování.
Burger
Červenou řepu a balkánský sýr nastrouháme najemno, přidáme ovesné vločky, vejce, koření a sůl. Směs promícháme a necháme cca 30 minut odležet. Ze směsi tvarujeme placky - 7 ks, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů zhruba 15 minut.
Bulky
Těsto nechám vymíchat a vykynout pekárnu na chleba - program Příprava těsta. Z vykynutého těsta tvořím bochánky o hmotnosti cca 50 g (cca 7 ks) a nechám ještě trochu vykynout na plechu vyloženém pečícím papírem. Potřu vodou a posypu chia semínky. Pečeme při 180 stupních zhruba 15 minut.
Dresink
Cibuli nasekáme najemno, okurku nastrouháme najemno, smícháme s hořčicí a smetanou. Dochutíme solí a cukrem.
Na dohotovení
Upečené vychladlé housky rozkrojíme, případně nasucho opečeme na pánvi a naplníme plackou z červen řepy, pokapeme dresinkem a ozdobíme kolečky červené cibule, rajčete a salátu.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ