Sušenky: | |
ovesné vločky jemné | 100 g |
vlašské ořechy | 30 g |
med | 70 g |
Alsan Bio či České Ghíčko Bio | 30 g |
jedlá soda, případně kypřící prášek | na špičku nože |
Vrchní ovocný krém - želé: | |
ostružiny | 166 g |
borůvky | 40 g |
agarová tyčinky Country Life | 1/2 ks |
libovolné sladidlo | dle chuti |
Světlý krém a světlejší borůvkový: | |
80% kokosové mléko Real - našlehaného kokosového mléka, které si rozdělíme na polovinu | 1 balení |
Do jedné poloviny - bílé přidáme: | |
vanilku z vanilkového lusku či vanilkové aroma Grešík | dle chuti |
javorový sirup či jiné sladidlo | dle chuti |
kakaové máslo | 20 - 30 g |
Na ozdobení: | |
plátky mandlí | dle chuti |
pečené sušenky | dle chuti |
Jeden z receptů, který mi na webu ještě chyběl, a delší dobu jsem plánovala vyzkoušet. Většinou když chystám nějakou laskominu, chci, aby to mělo alespoň trošku nějaké živiny navíc Asi už postižení, ale když je to pro děti, tak je tam někde v hlavě vždy nějaký skřítek, který křičí "trošku výživně", a tak to zase vyhrály ovesné vločky, ovoce a agar. Samozřejmě cukry můžeme omezit také a nesladit malým dětem vůbec a nebo ovocem. Já už mám přeci jen zmlsaného 3,5leťáka který sice není vybíravý a neujíždí na sladkém, ale sem tam lehce přisladím, ať už javorovým sirupem, panelou nebo kokosovým cukrem.
A nyní k samotnému receptu. Nejprve si připravíme sušenky, které potřebujeme jako základ.
Ovesné vločky nameleme na prach a to doslova, čím jemnější, tím lepší výsledný efekt. Když máme namleté ovesné vločky, přidáme vlašské ořechy, které opět nameleme, ideálně společně při mletí ovesných vloček. Namleté vločky s ořechy vysypeme na pracovní podložku nebo mísy, přidáme med, tuk a na špičku jedlé sody. Tuk přidáváme pozvolna, savost vloček bude podle druhu zvolených vloček a namletí rozličná.
Když máme těsto důkladně propracované, je ideální jej nechat chvíli odležet. S těstem lze pracovat ihned, ale rozhodně mu prospěje odležení v lednici v řádu několika hodin či přes noc. Pokud použijete Ghí, tak to je schopné velmi zatuhnout, těsto si budete muset případně z lednice vyndat předem, aby povolilo.
Těsto upěchujeme do muffinových silikonových formiček. Výšku těsta minimálně přes 0,5 cm, ideálně 1 cm. Mně vyšlo na 6 malých dortíčků o průměru 6 cm a ještě mi zbylo na mini srdíčka, kterými jsem zdobila. Upřímně, pokud budu dělat příště, zvolím mini dortovou formu na klasické otevírání z boku, případně samostatné muffinové silikonové formy.
Muffinová silikonová forma je sice super, ale vyndávání dortíčků bylo náročnější, (o to víc, když máte formu vcelku) a vyžadovalo krém po vyndání z formy doladit a uhladit. Jeho struktura je super, pokud s ním nepotřebujete trošku víc manipulovat, ale při mačkání ven z formy je ta pevnost prostě málo (asi jako pevnější šlehačka).
Když máme těsto připravené ve formě, dáme péct na 180°C do předem rozehřáté trouby. Pečeme přibližně 10 - 15 minut, hlídáme. Hned jak začnou vonět a chytat nádech dozlatova, ven s nimi.
Hotové sušenky necháme vychladnout. Mezitím jsem si připravovala ozdobičky na mini dortíčky. Vykrojila jsem ze zbylého těsta srdíčka, která jsem kladla na pečící papír. Po upečení základu sušenek jsem upekla i je.
Během chladnutí můžeme připravit krémy. Předem vychlazené kokosové mléko (v lednici přes noc nebo maximálně 45 minut v mrazáku, více ne, většinou stačí lehce přes 30 minut) vyjmeme z obalu bez tekutého podílu (tekutý podíl nepřidáváme, došlo b k přílišnému naředění a krém by tekl), vyšleháme na plné otáčky. Je dobré, pokud máme před samotným šleháním možnost nechat nachladit mísu a metlu.
Následně rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné poloviny přidáme pouze javorový sirup, vanilku z vanilkového lusku, či vanilkové aroma, kakaové máslo, které musí být rozpuštěné a studené. Nakonec přidáme sladidlo, já použila javorový sirup.
Do druhé poloviny přidáme rozmixované borůvky, javorový sirup dle chuti a rozpuštěné kakaové máslo, které musí být studené. Já jej rozpouštím ve vodní lázni a následně ve studené vodní lázni ochladím. Připravené krémy dáme chladit do lednice, dokud nemáme studené sušenky.
Tento krém lze případně zpevnit i agarem, případně pokud vám nevadí použití škrobů, není třeba dávat nic chladit ani šlehat a můžete uvařit klasický pudink libovolného rostlinného mléka, vyšlehat s alsanem bio, vanilkou, sladidlem a následně část oddělit a obarvit x borůvkami či jiným ovocem.
Když jsou sušenky vychladlé, rovněž formy na muffiny, vezmeme upečené sušenky, dáme je na dno formy, vezmeme připravené krémy, které na sebe vrstvíme. Pokud je to reálné, je dobré dát vždy krátce do mrazáku a následně až poté dt další barevnou vrstvu, postačí 5 minut. Já jsem končila nejtmavší vrstvou, kterou jsem připravila pouze povařením borůvek, ostružin a agarové tyčinky. Můžeme přidat sladidlo, pokud by byly ostružiny příliš kyselé. Agarovou tyčinku natrháme, zalijeme troškou vody a přidáme rozmačkané ovoce. Necháme 15 minut namočené a následně povaříme do rozpuštění agarové tyčinky. Necháme vychladnout, abychom nenalili na studený krém. Agar chladnutím tuhne, takže aby nebyl příliš horký, ale vlažný. A nyní už jen stačí dát pořádně vychladit, dokud krémy neztuhnou. Můžeme si pomoci mrazákem, pokud spěcháme. Agar tuhne docela rychle, ale krémy chtějí čas a to několik hodin, ideálně do druhého dne nechat v lednici.
Pak už se stačí jen poprat s vyndáváním z formy, ozdobit dle vlastní fantazie čerstvým ovocem nebo jako já sušenkami, které jsem upekla ze zbytku těsta a posypala mandličkami.
Tyto mini dortíčky lze připravit v libovolných ovocných variacích, stejně tak kakaové či čokoládové verzi.
Přeji příjemné mlsání, vážně stojí za to.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ