Pažitka
Název:

Mini Pavlova


Mini Pavlova


Ingredience:
Ingredience:
bílky4 ks
sůl špetka
cukr krupice200 g
citronová šťáva1 lžíce
škrobová moučka1 lžíce
smetana ke šlehání 33%500 ml
cukr moučka2 lžíce
čerstvé ovoce dle chuti
kompotované ovoce dle chuti
cukrářská poleva mléčná CARLA Chocolate dle chuti
Postup přípravy:

MINI PAVLOVA, tak to se letos od léta stalo hitem na našich rodinných oslavách, velmi mě těší, že všichni - i ti, kteří „sladké“ moc nemusí, si tuhle dobrotu s chutí dají. V létě jsem použila čerstvé ovoce, ale nyní jsem měla k jen čerstvé kiwi, takže jsem použila ovoce kompotované – zase to nemělo chybu! No, a jelikož tomu „něco“ chybělo, tak jsem ještě na pečící papír nastříkala pár čokoládových ozdob za pomocí cukrářské polevy CARLA Chocolate, které tomu dodaly „šmrnc“. Tyhle polevy prostě miluji, dají se z nich dělat boží věci, za pár kaček, které ozdobí každý dezert.

Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáme do sklenice s uzavíratelným víčkem a uložíme do lednice (použijeme třeba do omelety, nebo míchaných vajec k večeři).

V míse si ušleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. Poté přidáme cukr, citronovou šťávu, škrobovou moučku a zašleháme do sněhové hmoty. Plech vyložíme pečících papírem, na který si obkreslíme za pomocí skleničky 14 koleček o průměru cca 6-7 cm, abychom měli předkreslené kruhy. Pečící papír pomažeme máslem.

Sněhové těsto pomocí lžíce navrstvíme na předkreslené kruhy. Kopeček upravíme do celého kruhu a pomocí lžíce vytvoříme důlek doprostřed. Plech se sněhovými kopečky vložíme do vyhřáté trouby na 100-110°C a pečeme (sušíme) pozvolna 1,5 hodiny. Když jsou korpusy lehce růžové, tak jsou upečené a můžeme jej vyjmout z trouby a nechat vychladnout.

Pak si vyšleháme smetanu ke šlehání s cukrem moučka a připravíme si ovoce na ozdobu. Nakonec navrstvíme šlehačku do důlku v korpusu, ozdobíme ovocem a dáme vychladit do lednice. Mini Pavlova jsou, nejlepší podávat uležené minimálně půl dne v lednici – korpus totiž navlhne od šlehačky.

Mezi tím, co se nám chladí mini Pavlova, tak si připravíme čokoládové ozdoby. Ustřihneme si pečící papír a ten uložíme buď na plech, nebo tácek. Ve vodní lázni si rozehřejeme čokoládovou mléčnou polevu v sáčku od mé milované čokoládovny CARLA Chocolate a jakmile je rozehřátá, tak ustřihneme maličký roh od polevy a dle fantazie nastříkáme polevu na pečící papír. Poté dáme tácek na chvilku do lednice, nebo na chladné místo a necháme zaschnout. Takto jednoduše vytvoříme krásné ozdoby na dorty, dezerty, rolády, nebo poháry. A z jedné polevy jich uděláte mnoho -záleží na velikosti, ale minimálně 60ks (já jsem měla celkem 3 plechy).

Podrobné info:
Počet porcí14 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno