Ingredience: | |
bílky | 4 ks |
sůl | špetka |
cukr krupice | 200 g |
citronová šťáva | 1 lžíce |
škrobová moučka | 1 lžíce |
smetana ke šlehání 33% | 500 ml |
cukr moučka | 2 lžíce |
čerstvé ovoce | dle chuti |
kompotované ovoce | dle chuti |
cukrářská poleva mléčná v sáčku / čokoládové ozdoby | dle chuti |
Čekáte návštěvy a nevíte co dobrého připravit ke kávě nebo čaji? Mám pro Vás tip na úžasné mini dezerty.
Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáme do sklenice s uzavíratelným víčkem a uložíme do lednice (použijeme třeba do omelety, nebo míchaných vajec k večeři).
V míse si ušleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. Poté přidáme cukr, citronovou šťávu, škrobovou moučku a zašleháme do sněhové hmoty. Plech vyložíme pečících papírem, na který si obkreslíme za pomocí skleničky 14 koleček o průměru cca 6-7 cm, abychom měli předkreslené kruhy. Pečící papír pomažeme máslem.
Sněhové těsto pomocí lžíce navrstvíme na předkreslené kruhy. Kopeček upravíme do celého kruhu a pomocí lžíce vytvoříme důlek doprostřed. Plech se sněhovými kopečky vložíme do vyhřáté trouby na 100-110°C a pečeme (sušíme) pozvolna 1,5 hodiny. Když jsou korpusy lehce růžové, tak jsou upečené a můžeme jej vyjmout z trouby a nechat vychladnout.
Pak si vyšleháme smetanu ke šlehání s cukrem moučka a připravíme si ovoce na ozdobu. Nakonec navrstvíme šlehačku do důlku v korpusu, ozdobíme ovocem a dáme vychladit do lednice.
Mezi tím, co se nám chladí mini Pavlova, tak si připravíme čokoládové ozdoby. Ustříhneme si pečící papír a ten uložíme buď na plech, nebo tácek. Ve vodní lázni si rozehřejeme čokoládovou mléčnou polevu v sáčku, a jakmile je rozehřátá, tak ustřihneme maličký roh od polevy a dle fantazie nastříkáme polevu na pečící papír. Poté dáme tácek na chvilku do lednice, nebo na chladné místo a necháme zaschnout. Takto jednoduše vytvoříme krásné ozdoby na dorty, dezerty, rolády, nebo poháry. A z jedné polevy jich uděláte mnoho -záleží na velikosti, ale minimálně 60ks (já jsem měla celkem 3 plechy).
Podrobné info: