Ingredience: | |
bílky | 4 ks |
cukr moučka | 200 g |
bramborový nebo kukuřičný škrob | 1 lžíce |
citronová šťáva | 1 lžíce |
smetana ke šlehání | 600 ml |
vanilkový lusk | 1 ks |
Mini pavlova. Křehká sněhová pusinka, navrch křupavá, uvnitř měkká, naplněná ušlehanou smetanou a dozdobená čerstvým ovocem. Zhruba před měsícem jsem je pekla poprvé a od té doby už třikrát a zatím se jich nemůžeme nabažit. Je to ten nejlepší a zároveň nejhorší dezert na horké letní odpoledne. Je lehký a nadýchaný, takže nezaplácne žaludek, dokonce ani když si dáte druhý kousek (u třetího a čtvrtého to už nemůžu svatosvatě slíbit...). Navíc úžasně vypadá, takže se s ním blýsknete při jakékoliv příležitosti, a přitom nedá moc práce. Počítejte ovšem s tím, že je třeba podávat ho dokonale vychlazený z lednice a v opravdu horkém počasí brzy sníst, jinak se šlehačka začne rozpouštět. My jsme pavlovy servírovali na zahrádce u bazénu, kdy bylo třicet stupňů i ve stínu, a po hodině se daly jíst už jen lžičkou. I tak si někteří chodili přidávat a neodradily je ani upatlané ruce a brady (ehm, někdy i tričko).
V mixéru se šlehacími metlami vyšleháme bílky na tuhý sníh, poté po jednotlivých lžících důkladně zašleháme cukr moučka, škrob a citronovou šťávu. Pokračujeme ve šlehání, na nejvyšší rychlost, dokud sníh není lesklý a na metle netvoří pevné špičky (klidně i 5 minut a více).
Dotuha ušlehaný sníh přendáme do cukrářského sáčku se zdobící špičkou a na plech vyložený pečícím papírem/fólií stříkáme "hnízdečka" o průměru cca 6 cm. Nejdříve nastříkáme kolečko jako základnu, poté vykroužíme i vyšší okraj.
Tip č. 1: Sníh můžete nanést i dvěma lžícemi. V tom případě se snažte o kulaté hromádky s důlkem uprostřed.
Tip č. 2: Počítejte s tím, že pavlovy během pečení nabudou, takže mezi nimi nechte 2-3 cm rozestupy (po upečení zase trochu splasknou, toho se také nelekněte). Ze zbylého sněhu můžete na plech nastříkat malé pusinky.
Troubu předehřejeme na 150 °C, vyhřátou zeslabíme na 120 °C a ihned dovnitř dáme plech s pavlovami, ideálně na spodní příčku (sníh nebude svrchu hnědnout, ale zůstane krásně bílý). Pečeme 30 minut, poté teplotu snížíme na 100 °C a pečeme dalších 60 minut. Nakonec troubu vypneme, ale neotvíráme a pavlovy v ní necháme další 1-2 hodiny dojít, aby po vytažení nepopraskaly.
Řádně vychlazenou smetanu vyšleháme dotuha (v poslední minutě přidáme zrníčka vyškrábnutá z vanilkového lusku) a naplníme jí vychladlé pavlovy, opět můžeme použít cukrářský sáček se zdobící špičkou. Zdobíme sezónním ovocem, pistáciemi, lístky máty...
Uchováváme v chladu a podáváme během několika hodin, pavlovy v lednici vydrží i do druhého dne, šlehačka ale křehkou pusinku postupně rozmáčí. Samotné pavlovy můžeme upéct i 1-2 dny předem a skladovat v uzavřené nádobě.
Podrobné info: