Pažitka
Název:

Mini vánočky


Mini vánočky


Ingredience:
Ingredience:
bezlepková směs Jizerka (lze použít klasickou hladkou mouku)750 g
moučkový třtinový cukr120 g
sůl1 lžička
tuk125 g
žloutky3 ks
sušené droždí10 g
rostlinné mléko (rýžové)450 ml
rozinky70 g
rum2 lžíce
mandlové plátky hrst
vejce na potření1 ks
Postup přípravy:

K Vánocům vánočka prostě patří. Nějak jsem se pořád nemohla odhodlat k tomu, abych jí vyzkoušela. Prostě mě odrazovalo to „motání“. Tentokráte jsem si řekla, že na to půjdu jinak. Zvolila jsem mini podobu klasické vánočky, tedy mini vánočky. U nich není třeba řešit, kolik pramenů bude mít, protože si tu vlastně motáte jen dva a výsledné zatočení a tedy i tvar je zcela na vaší fantazii. Ano, přiznávám, výsledný tvar tedy není klasická vánočka, ale já jsme naprosto spokojená, protože svůj účel to splní a motání tam také bylo.

Nejprve si zaděláme  kvásek. V misce si smícháme droždí, ½ lžíce cukru a 2 lžíce vlažného mléka. Zamícháme na kašičku a necháme vzejít kvásek v teple (trvá to cca 10 minut).

Mezitím si vyšleháme žloutky s cukrem do pěny a přidáme postupně další ingredience, tedy Jizerku, sůl, tuk, mléko, rozinky (které  jsme si předem namočili do rumu, do těsta přidáme cca ¾ množství, zbytek si necháme na posypání, než budeme dávat do trouby) a nakonec zapracujeme kvásek. Těsto prohněteme, tak aby se vše propojilo. Těsto je pak pevné a nelepí. Přikryjeme utěrkou nebo přetáhneme igelitovým sáčkem a necháme v teple kynout cca 45-50 minut. Poté těsto rozdělíme, dělíme tak aby nám vzniklo 16 stejně velkých dílů.

Z každého dílu pak uválíme váleček (o délce cca 30 cm). Vždy si vezmeme dva válečky a tyto dva na začátku spojíme a přehazujeme  jeden přes druhý a vznikne nám spirálka. Tuto spirálku pak  zamotáme do tvaru šneka a horní a dolní konec přitiskneme (horní nahoru, dolní naspod), aby se nám při pečení nerozbalily. Nebo si je můžete zamotat do tvaru, který se vám bude líbit.

Dáme na plech a necháme ještě cca 10 minut kynout. Před pečením pak potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbytkem rozinek a plátky mandlí (plátky doporučuji namočit, nebo aspoň propláchnout vodou, aby se při pečení nepřipalovaly).

Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů cca 45-50 minut.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno