Ingredience: | |
nevypeckované špendlíky | 3 kg |
pomerančový džus | 200 ml |
mletý badyán | 1/4 lžičky |
mletý zázvor | 1/2 lžičky |
skořice | 1 lžička |
hřebíček | 8 ks |
Gelafix extra 2:1 | 3 ks |
rum | 4 lžíce |
cukr krystal (krupice) | 2,5 kg |
Jednou jsem trochu experimentovala a vyšla z toho tato úplně úžasná Mirabelková vánoční marmeláda. A jak jsem k tomu došla? Nechtěla jsem jen obyčejnou špendlíkovou marmeládu, ale marmeládu, která mi o Vánocích ušetří čas. Tím myslím, že mohu upéct linecké pečivo nebo kolečka a slepit marmeládou, která je díky chuti i vůni úplně vánoční. Vymyslela jsem si recept a mohu Vám jej vřele doporučit, protože je to originální a hlavně výborný.
Níže přidávám receptík na marmošku a také odkaz na vánoční lískooříškové hvězdičky s vánoční mirabelkovou marmeládou.
Umyté špendlíky dáme do velkého kastrolu a přidáme 200 ml pomerančového džusu. Špendlíky necháme rozvařit a průběžně mícháme. Poté špendlíky přepasírujeme přes cedník s velkými oky a tím odstraníme pecky a slupky.
Kaši odměříme, měli bychom jí mít 2,5 l. Pokud jí máme méně, dolijeme pomerančovým džusem. Pak přidáme koření, rum a rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme hřebíček v sítku na čaj a směs necháme asi 5 minut provařit, aby se propojily chutě a vůně.
Směs přivedeme k varu a vaříme asi 5 minut (vzniklou pěnu sbíráme) a stáhneme. Pak přidáme 2 kg cukru a za stálého míchání, necháme cukr rozpustit.
Pak si připravíme 500 g cukru, do něj zamícháme 3 Gelfixy, vše pomalu vsypeme a stále mícháme, tak aby nám nevznikly „kousky“ (je dobré si na to vzít metličku). Marmeládu necháme 5 minut provařit. Na zkoušku tuhosti si dáme kapku na talířek a zkusíme, jestli marmeláda není moc tekutá. Jelikož se jedná o marmeládu plánovanou na vánoční cukroví, tak jsem chtěla tužší marmeládu, aby mi z cukroví netekla.
Ještě horkou marmeládu plníme do skleniček a před uzavřením přidáme lžičku rumu. Neobracíme!