Korpus (forma cca 22x34cm): | |
vejce (bílky a žloutky zvlášť) | 6 ks |
cukr krystal | 6 lžic |
olej | 6 lžic |
polohrubá mouka | 6 lžic |
kakao | 3 lžíce |
kypřící prášek do pečiva | 1 lžička |
Krém: | |
máslo, změklé | 150 g |
cukr moučka | 150 g |
*měkký tvaroh | 750 g |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
Poleva: | |
máslo | 80 g |
kvalitní čokoláda na vaření | 100 g |
mléko | 2 lžíce |
Nebudu vám lhát, recept na Míša řezy mi v šuplíku leží už od června, proto ty jahody na fotce. Maruška jak z pohádky vážně nejsem. Ještě štěstí, že nejsou součástí receptu, protože to by mi v šuplíku zůstal až do příštího roku. A to by byla škoda, Míša řezy jsou osvědčená klasika a v mém podání i odlehčená, s pořádnou vrstvou krému navíc. Ubrala jsem totiž na másle a přidala na tvarohu (v klasickém receptu najdete čtvrt kila másla na půl kila tvarohu). A víte co? Krém skvěle drží i tak a chutná ještě lépe. A kdybyste si chtěli upéct Míša řezy ve slavnostním provedení, zkuste Míša dort.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Žloutky šleháme s cukrem, až zesvětlají a nabudou, minimálně 5 minut. Poté do nich zašleháme olej. Přidáme mouku, kakao a kypřící prášek, vymícháme hutné těsto. Poté opatrně zapracujeme dotuha ušlehaný sníh z bílků, přidáváme ho natřikrát a stěrkou těsto jen lehce převracíme, aby zůstalo nadýchané a hebké.
Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto, uhladíme ho stěrkou a dáme péct na zhruba 10 minut, testujeme špejlí. Necháme vychladnout.
Na krém si vyšleháme máslo s cukrem, opět minimálně několik minut, až zesvětlá a nabude. Poté ručně vmícháme tvaroh a nakonec i vanilku.
Tip č. 1: Je poměrně důležité, aby se tvaroh do máslového krému vmíchal ručně. Během šlehání by totiž mohl zřídnout.
Korpus necháme ve formě a nalijeme na něj tvarohový krém. Opět uhladíme stěrkou a necháme asi hodinu vychladit v lednici.
Na polevu si rozpustíme máslo, přelijeme jím čokoládu nalámanou na kousky a necháme chvíli stát. Poté čokoládu rozmícháme dohladka. Nakonec za stálého vmíchání tenkým pramínkem přilijeme mléko, díky němu bude poleva krásně hladká. Ihned ji nalijeme na tvarohový krém a stěrkou opatrně rozetřeme. Vrátíme do lednice, minimálně na 2 hodiny.
Tip č. 2: Na krájení Míša řezů je nejlepší použít horký nůž. Před každým zakrojením ho namočíme do horké vody a otřeme dosucha. Poleva tak nepopraská.
Podrobné info: