Pažitka
Název:

Mléčné vlny (od 2 – 3 let)

dětská jídla


Mléčné vlny (od 2 – 3 let)


Ingredience:
Ingredience na těsto:
vařená červená řepa250 g
vejce3 ks
kvalitní hořká čokoláda100 g
olej200 g
třtinový cukr100 g
kakao30 g
hladká špaldová mouka200 g
kypřící prášek1 balíček
Na krém:
kostka tvarohu1 ks
ricotta1 kelímek
bílý jogurt300 g
máslo50 g
cukr moučka50 g
čerstvé ovoce
Postup přípravy:

Dlouhodobě spolupracuji s projektem “Naskoč na mléčnou vlnu”, pro který jsem vytvořila už celou řadu receptů, a také pro něj občas připravuji ochutnávky nebo přednáším. A tak jsem si řekla, že je správný čas na to, vytvořit projektu vlastní moučník. Myšlenka projektu pro toto období se navíc nese nejen na vlně mléčné, ale i zdravé, a proto jsem se snažila jej co nejvíce odlehčit a nutričně vyvážit, aby i tato vize zůstala zachována. Za sebe jsem spokojená, myslím, že se mi to podařilo, a potvrdily to i děti, které se mi na vlny doslova vrhly. 

Řepu nakrájejte na menší kousky a poté v mixéru společně s vejci rozmixujte na hladké pyré. Do misky, která zvládne vyšší teploty, nalámejte čokoládu a přidejte olej. Společně rozehřejte v mikrovlnné troubě, případně můžete udělat totéž ve vodní lázni na sporáku. Čokoládu v oleji dobře promíchejte, dokud se nerozpustí.

Řepovou a čokoládovou směs pak společně promíchejte v míse či nádobě robota. Poté zapracujte také kakao, mouku, cukr a kypřící prášek.

Těsto přelijte do plechu vystlaného pečícím papírem či klasicky vymazaného a vysypaného olejem a moukou. Pečte na 170°C cca 30 minut, případně jinak dle zkušeností s vlastní troubou.

Zatímco se koláč peče, připravte si krém. V míse smíchejte tvaroh, ricottu, a bílý jogurt. Poté zapracujte změklé máslo a doslaďte dle chuti.

Krém navrstvěte na upečený vychladlý korpus z řepového těsta. Lžící na něm pak dělejte vlny tak, jak se vám to bude líbit. Při zdobení můžete využít i vidličku, která také udělá zajímavý “vlněný” efekt. Poté dobře vychlaďte, aby krém ztuhnul.

Doporučuji podávat s přidáním čerstvého ovoce, obzvláště toho nakyslého, se kterým chuť koláče skvěle ladí (např. maliny, rybíz či višně).

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno