Ingredience: | |
hořká čokoláda, ideálně 70% kakaa a více | 170 g |
máslo | 170 g |
instantní káva | 3 lžíce |
vařicí voda | 2 lžíce |
vejce - žlutky a bílky zvlášť | 4 ks |
cukr krupice + lžíce navíc | 150 g |
irská whisky | 2 lžíce |
sůl | špetka |
40% smetana - vyšlehaná | 1 kelímek |
Božsky krémová a jemná pěna, přitom s výraznou kávovou chutí, pokud jste někdy váhali, zda ji vyzkoušet, tak už neváhejte a určitě vyzkoušejte.
Nad vodní lázní (kastrůlek a na něj posazená miska) si připravte čokoládu s máslem - nakrájené na malé kousky je nechejte na mírném ohni rozpustit, promíchávejte dokud se směs nespojí a přidejte instantní kávu promíchanou s vařicí vodou, následně nechejte zchladnout. Kastrůlek s vodou nechejte na plotně, ve větší míse smíchejte vodu s dvěma hrstmi ledových kostek a do misky, která je ohni i ledu vzdorná (tzn. nevadí jí teplotní změny) a půjde následně posadit do misky s ledem dejte 4 žloutky, všechen cukr, whisky a lžíci studené vody, toto vše posaďte nejprve nad vařicí vodní lázeň a promíchejte až je směs hladká a její konzistence se podobá majonéze, následně přendejte misku do ledové lázně a za stálého míchání počkejte, dokud nezhoustne. Pozor, aby se vám do misky s vaječnou směsí nedostala žádná voda z ledové lázně! Nyní přimíchejte do této směsi čokoládovou směs. V jiné míse ušlehejte z bílků se špetkou soli tuhý sníh, přidejte lžíci cukru krupice a opět šlehejte do velmi pevné konzistence. Do vychladlé čokoládovo-vaječné směsi nyní zapracujte opatrně a pomalu ušlehané bílky. Vzniklou pěnu dejte do menších nádob, ve kterých chcete servírovat, lze použít např. skleničky na víno. Pěnu nechejte min. 3-4 hodiny chladit v lednici, ideální je nechat ji tam přes noc. Před podáváním ozdobte ušlehanou smetanou a lístkem máty.
Podrobné info: