Pažitka
Název:

Moravské důlkové koláčky


Moravské důlkové koláčky


Ingredience:
Ingredience (40 koláčků):
hladká mouka600 g
mléko270 ml
droždí1 kostka (42g)
cukr krupice100 g
rozpuštěné máslo120 g
citronová kůra dle chuti
sůl špetka
žloutek (do těsta)2 ks
bílky (na pomašlování)2 ks
Drobenka:
máslo50 g
hrubá mouka100 g
cukr100 g
Náplň:
povidla dle potřeby
strouhaný perník na zahuštění nebo mleté oříšky dle chuti
Postup přípravy:

Nevěděla jsem co upéct a zadání od Vendulky bylo jasné: "Zase něco s povidly maminko!". Tak jsem prolistovala starý sešitek s recepty po babičce a našla tam tyto Moravské důlkové koláčky. Jsou hezky kulaťoučké a plněné povidly. Pokud se do nich pustíte, tak nezapomeňte povidla zahustit strouhaným perníkem, nebo oříšky, aby nevytekla.

Nejprve si připravíme kvásek. Mléko nalijeme do hrnce, které jemně zahřejeme. Do mléka přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Mezitím, než nám vzejde kvásek, si do mísy vysypeme mouku, cukr, citronovou kůru, špetku soli, přidáme žloutky  máslo. Poté přidáme kvásek, včetně mléka a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Takto připravené těsto necháme kynout na teplém místě asi půl hodiny.

Těsto si rozdělíme na 4 díly a z každého dílu si nařežeme 10 stejných dílků, z kterých na pomoučněném vále vytvarujeme kuličky. Plech si vyložíme pečícím papírem a přeneseme na něj připravené kuličky. Do každé kuličky uděláme důlek. Připravené kuličky s důlkem potřeme rozšlehaným bílkem, naplníme povidly zahuštěnými strouhaným perníkem a posypeme drobenkou. Koláčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 15 minut do zlatova. Po vychladnutí koláčky přeneseme na mísu, pocukrujeme a můžeme servírovat.

Podrobné info:
Počet porcí40 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno