Pažitka
Název:

Moravské koláčky


Moravské koláčky


Ingredience:
Tvarohová plňka:
tvaroh1 kg
vejce1 ks
cukr moučka dle chuti
Drobenka:
polohrubá mouka250 g
máslo nebo Hera100 g
cukr moučka100 g
Na potírání koláčků:
žloutek ponořený do mléka1 ks
Těsto:
hladká mouka 000,5 kg
sůl špetka
mléko (ohřáté)250 ml
cukr krystal7 lžiček
droždí1 kostka
Hera1 ks
Postup přípravy:

Krásně nadýchané svatební koláčky vhodně nejen na svatbu.

Těsto - 0,5kg hladké mouky 00, osolíme, 250ml mléka - ohřát, do toho 7ČL cukru krystal a 1 kostka droždí - vzejde kvásek, přidáme k mouce. Vytvoříme husté těsto. Přesuneme z mísy na vál a při pravidelném podsypávání hladkou moukou rukama hněteme těsto, dokud se na něm nezačnou tvořit bublinky. Nenecháváme kynout!
Těsto rozválíme po vále a nastrouháme na něj 1 Heru - tu heru si napřed dáme do mrazáku, aby byla tuhá. Strouháme na hrubém struhadle a rovnoměrně rozložíme po těstě. Pak to těsto složíme do čtverce. Celé to rozválíme a postup skládání opakujeme, akorát už nedáváme Heru. Po druhém složení rozválíme po vále a rádýlkem vykrajujeme čtverečky, na ně dáme lžičkou tvarohovou náplň, zabalíme balíček, spojem dolů, přimáčkneme, uděláme doprostřed důlek, celé to pomažeme peroutkou s vajíčkem a dáme do talíře s posypkou a hojně zasypeme drobenkou. Pečeme asi na 180-200°C cca 10 minut. Na talíři pak můžeme pocukrovat, ale nemusíme.

Skládání těsta: před sebou na vále máte vyválený obdélník z těsta, kraje seshora a zespoda zarovnáte mírným přehnutím, pak vezmete těsto seshora, dáš do poloviny (na střed obdélníků), zespoda, dáte do poloviny a celé to potom přeložíte na půl. No a pak zleva doprava. Zase zleva do středu (do poloviny) zprava do středu a celé pak přeložit. Vznikne vám čtverec.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Lucie Horková

    zavřít okno