Ingredience: | |
malí mořští vlci (vykuchaní) | 4 ks |
hladká mouka | na obalení |
mořská sůl | dle chuti |
čerstvě mletý pepř | špetka |
olivový olej | trochu |
máslo | 100 g |
hladkolistá petrželka (nasekaná nahrubo) | 2 svazky |
olivy (nakrájená na kolečka) | menší hrst |
sladový ocet | 1 lžíce |
Čerstvá ryba, zelená petrželka, olivy a máslo. Spojení, které nemá konkurenci.
Už jste si také oblíbili mořského vlka? Jestli ne, je na čase to rychle napravit. Má krásně jemné maso i aroma a zcela jednoznačně volá po ovonění bylinkami. Využít můžete téměř jakoukoliv zelenou krásku z vašeho květináčku či zahrádky.Mořský vlk si výborně porozumí s bazalkou, tymiánem, rozmarýnem a nebo třeba petrželkou. A zrovinka petrželkou jsem dnes rozhodně nešetřila.
Čerstvé ryby opláchněte, osušte pomocí papírové utěrky a obalte v mouce. Přebytečnou mouku oklepněte a rybičky osolte a opepřete. Máte-li rybky s hlavou, klidně ji ponechte. Já jsem ji musela odkrojit, jinak by se mi ryba nevešla do pánve.
Ve větší nepřilnavé pánvi rozehřejte vyšší vrstvu olivového oleje a na dvakrát (tedy pečte vždy 2 ryby) v něm opečte mořské vlky - postačí 4 minuty z každé strany. Opečené ryby dejte stranou a udržte teplé. Já jsem si poradila tak, že jsem troubu rozpálila na cca 90°C a rybičky do ní šoupla odpočívat.
Mezitím pánev, na které jste připravovaly vlky, vytřete papírovou utěrkou do sucha a zprudka na ní rozehřejte máslo. Do něj pak nasypte petrželku i nakrájené olivy a míchejte asi 2 minuty, petrželka začne být jakoby průhledná a hlavně hezky křupavá. :-) Petržel s olivami dejte pomocí děrované lžíce na stranu (to proto, aby zůstala křehká) a máslo zalijte sladovým octem. Promíchejte, dejte do mističky a nechte zchladnout.
Ryby naservírujte na talíř, posypte opraženými olivami a petrželkou a polijte trochou ochuceného másla. Můžete také přidat i čerstvou nadrobno nakrájenou petržel, hrubou mořskou sůl a čerstvě drcený pepř. Chcete-li strávníkům usnadnit práci, ryby před podáváním vykostěte.
Podrobné info: