Pažitka
Název:

Mrkvová bábovka


Mrkvová bábovka


Ingredience:
Ingredience:
vejce4 ks
cukr krystal200 g
olej250 ml
vanilkový extrakt1 lžička
hladká mouka300 g
kypřící prášek do pečiva1 sáček
mletá skořice1 lžíce
sůl1 špetka
jemně nastrouhaná mrkev200 g
mleté pekanové ořechy / vlašáky100 g
Postup přípravy:

Doma se nám sešly asi tři kila mrkve, vařenou ji nikdo moc nemusí (až na mě) a syrovou by jsme ji určitě nestihli včas sníst, tak jsem hned přemýšlela, kam ji postupně propašovat, ať nepřijde nazmar. První mě napadla bábovka, vlastně nechápu, jak je možné, že na blogu ještě není. Vždyť doma pečeme bábovku minimálně jednou do měsíce (zdá se to možná málo, ale já málokterý recept točím dokola). Takže bábovka upečena v pátek, v sobotu jsme jeli na celodenní výlet, sněžnou túru, a v neděli ráno zbyly už jen dva kousky. Nestihla jsem ani pořádnou fotku, ani krémovou polevu vylepšenou ořechy, na kterou jsem taky měla zálusk. Ale bábovka byla moc dobrá, určitě ji brzy upeču znovu (pořád máme přes dvě kila mrkve), tak snad pak stihnu i tu polevu.

V míse šleháme vajíčka s cukrem, až zesvětlají a nabudou, trvá to minimálně 5 minut. Tenkým pramínkem postupně přilijeme olej a vanilku, vždy důkladně zašleháme. Zvlášť si v misce smícháme mouku, kypřící prášek, skořici a sůl. Nadvakrát vše přisypeme do mísy a vymícháme těsto. Nakonec opatrně zapracujeme mrkev a ořechy. 

Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto nalijeme do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou, povrch uhladíme. Pečeme dozlatova, zhruba 50 minut (doba pečení záleží na velikosti formy, pokud do středu bábovky zapíchneme špejli a vytáhneme ji suchou, bez drobečků, je upečeno). Během pečení můžeme bábovku přikrýt alobalem, aby se navrchu nepřipálila. Necháme ji vychladnout ve formě. 

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno