Pažitka
Název:

Mrkvová polévka


Mrkvová polévka


Ingredience:
Ingredience:
mrkev700 g
brambory400 g
cibule3 ks
zeleninový vývar (voda)1200 ml
koření Čarodějka1 lžička
citronový pepř1/2 lžičky
muškátový oříšek špetka
miso pasta4 lžičky
Postup přípravy:

Stačí nám 3 ingredience, které jsou téměř vždy v každé kuchyni, a za chvilinku si můžeme dopřát tuto lahodnou polévku.

Mrkvička je skvělým zdrojem beta-karotenu (rostlinné barvivo). Karoteny jsou výborné antioxidanty. Pokud organismu chybí antioxidanty, zvyšuje se riziko vzniku rakoviny a klesá celková obranyschopnost organizmu. Mrkev obsahuje rozpustné i nerozpustné vlákniny, které pomáhají stabilizovat hladinu krevního cukru. Tyto vlákniny příznivě působí na vyprazdňování, čímž odstraňují zácpu a snižují riziko vzniku nádorových onemocnění zažívacího traktu. Mrkev působí močopudně. Mrkev patří mezi zásadotvorné potraviny. A díky dobrému zdroji provitamínu A a karotenu pomáhá se zrakovými problémy. 
Při zvýšené konzumaci mrkve může dojít ke zbarvení kůže do oranžova, což doma pozorujeme zejména u našich psích slečen.

Polévku můžeme ještě dochutit citronovou šťávou, mrkvička je totiž velmi sladká.

Na troše oleje osmažíme cibulku, přidáme mrkev a brambory nakrájené na kostičky. Chvilku restujeme a přidáme koření.

Přilijeme 1,2 litru zeleninového vývaru nebo vody.

Po zavaření vaříme 20 minut. Polévku vypneme, přidáme miso pastu a rozmixujeme. Ochutnáme a případně dosolíme. 

Polévku podáváme posypanou semínky a klíčky.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Iveta Ondruchová

    zavřít okno