Ingredience: | |
mrkev | 500 g |
brambory | 2 - 3 ks |
středně velká cibule | 1 ks |
zeleninový vývar | 1 l |
česnek | 3 stroužky |
arašídové máslo | 1 - 2 lžíce |
řepkový olej | dle potřeby |
čerstvý zázvor | kousek |
mleté kari | dle chuti |
mleté chilli | dle chuti |
sůl | dle chuti |
hladkolistá petrželka | na ozdobu |
Když venku prší a je chladno, pouštím se do vaření hustých polévek. Taková polévka vás nejen zasytí, ale i hezky zahřeje. Tentokrát jsem doma měla přebytek mrkve, a proto jsem se rozhodla ji zužitkovat v polévce. Aby byla polévka krásně krémová a měla tu správnou chuť, přidávám do ní na závěr ještě lžící arašídového másla. Samozřejmě nesmí chybět ani zázvor, kari a špetka chilli.
V hrnci rozehřejeme řepkový olej, přidáme nadrobno nasekanou cibuli, rozetřený česnek a vše necháme chvilku restovat. Mrkev a brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na větší kusy. Mrkev i brambory vsypeme do hrnce, přidáme kari, kousek zázvoru, vše zalijeme vývarem a pod pokličkou vaříme do změknutí zeleniny. Jakmile je zelenina měkká, polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Do ještě teplé polévky vmícháme arašídové máslo a ochutíme ji solí a mletým chilli. Před podáváním polévku ozdobíme nasekanou petrželkou a chlebovými krutony.
Podrobné info: