Ingredience: | |
mrkev nastrouhaná nahrubo | 250 g |
uvařené brambory | 200 g |
menší cibule nakrájená nadrobno | 1 ks |
česnek na tenké plátky | 4 stroužky |
plátek másla | 1 cm |
olej | 1 lžíce |
horká voda | 1 l |
nasekané lístky petržele | 1 lžíce |
sůl | dle chuti |
Krutonky: | |
starší rohlíky | 3 ks |
granulovaný česnek | 2 lžičky |
olej | 3 lžíce |
plátek másla | 1 cm |
Zbyla vám porce uvařených brambor? Použijte ji druhý den na zahuštění libovolné zeleninové, nebo gulášové polévky.
Do hrnce na rozehřáté máslo s olejem dáme na 3 minuty orestovat cibuli, česnek a mrkev. Poté zalijeme horkou vodou, osolíme a vaříme 10 minut.
Mezitím nakrájíme na kostičky rohlíky a osmažíme je v pánvi na rozehřátém tuku do zlatavé barvy. Po vyjmutí z pánve je dáme do misky s papírovou utěrkou, posypeme granulovaným česnekem a promícháme.
Brambory rozmixujeme, nebo je rozšťoucháme, přidáme je do hrnce k měkké mrkvi a necháme projít varem.
Polévku rozdělíme na talíře, přidáme krutónky a posypeme petrželkou.