Ingredience: | |
máslo, ghí nebo olej | 1 lžíce |
velká cibule | 1 ks |
mrkev | cca 1,5 kg |
voda nebo zeleninový vývar | 2 l |
bio pomeranč | 1 ks |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
kokosové mléko v plechovce | 400 ml |
čerstvá pažitka | dle chuti |
Trochu změna a exotická chuť. Potřebovala jsem zpracovat mrkev ze včerejší sklizně, která byla prasklá. Je to tím letošním deštivým létem. Taková mrkev není skladovatelná a rychle by se kazila. Jó a mrkváček mi opět zapózoval, chtěla jsem ho mít na blogu v příspěvku. Takovým "úlovkem" bylo třeba loni jablko ve tvaru srdce, které u nás vyrostlo a stalo se pak mým novým logem. Foceno na podloží z dnes už prehistorického Reflexu. Článek v něm o umělci uličníkovi Keithu Haringovi s obrázky jeho děl. Jak tematické. Koneckonců mrkev je vhodná i na potenci, nejen petržel.
V hrnci rozpálíme tuk a zpěníme na něm nakrájenou cibuli. Ve chvíli, kdy začne měnit barvu, přidáme nastrouhanou nebo nakrájenou mrkev (podle toho to bude trvat, než se uvaří). Mícháme a chvíli restujeme, pak zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Zaklopíme poklicí a mírným varem vaříme do změknutí. Nakonec polévku do krémova rozmixujeme a vmícháme kokosové mléko, pomerančovou kůru a šťávu. Přisolíme, opepříme, a když je vše prohřáté, podáváme s nasekanou čerstvou pažitkou. Tahle chutná hodně dětem!
Podrobné info: