Pažitka
Název:

Mrkvová polévka s tuřínem

bez bkm, lepku, vajec, vegetariánské


Mrkvová polévka s tuřínem


Ingredience:
Ingredience:
České Ghíčko dle potřeby
mrkev300 g
tuřín275 g
pórek80 g
kmín dle chuti
majoránka dle chuti
sůl dle chuti
voda1 l
Postup přípravy:

S tuřínem jsem ještě ve své kuchyni nepracovala, a když jsem měla možnost si jej do bedýnky přidat, neváhala jsem. Mile mě překvapil svou chutí. Je velmi podobný kedlubně, ale není dřevnatý a příjemně nasládlý. Mně domů přišla v bedýnce FORMA rutebaga – tuříny žlutomasé se žlutým povrchem. Na trhu se můžete setkat ještě s formou purpurascencens – tuříny s bílou dužinou, ale nachovým povrchem a formou pabularia – listový tuřín používaný stejně jako řapíkatý celer.

A proč si zařadit tuřín do svého jídelníčku? Tuříny působí proti řadě kožních onemocnění, čistí krev a jsou vhodné při plicní a kostní tuberkulóze. Tuřín a vodnice mají mimořádně vysoký obsah vápníku (200mg/100g) a proto jsou vhodná při zlomeninách, osteoporóze, tuřín zvyšuje peristatiku střev, má vysoký obsah vlákniny. Tuřín by neměli používat lidé s akutním zánětem jater a žlučníku, při žlučníkových kamenech a při onemocnění centrální nervové soustavy.

Na Ghí si orestujeme očištěnou, pokrájenou zeleninu, zalijeme vodou, přidáme sůl, majoránku a kmín. Vaříme do změknutí zeleniny. Jakmile je zelenina měkká, vše rozmixujeme a můžeme podávat.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno