Ingredience: | |
České Ghíčko | dle potřeby |
mrkev | 300 g |
tuřín | 275 g |
pórek | 80 g |
kmín | dle chuti |
majoránka | dle chuti |
sůl | dle chuti |
voda | 1 l |
S tuřínem jsem ještě ve své kuchyni nepracovala, a když jsem měla možnost si jej do bedýnky přidat, neváhala jsem. Mile mě překvapil svou chutí. Je velmi podobný kedlubně, ale není dřevnatý a příjemně nasládlý. Mně domů přišla v bedýnce FORMA rutebaga – tuříny žlutomasé se žlutým povrchem. Na trhu se můžete setkat ještě s formou purpurascencens – tuříny s bílou dužinou, ale nachovým povrchem a formou pabularia – listový tuřín používaný stejně jako řapíkatý celer.
A proč si zařadit tuřín do svého jídelníčku? Tuříny působí proti řadě kožních onemocnění, čistí krev a jsou vhodné při plicní a kostní tuberkulóze. Tuřín a vodnice mají mimořádně vysoký obsah vápníku (200mg/100g) a proto jsou vhodná při zlomeninách, osteoporóze, tuřín zvyšuje peristatiku střev, má vysoký obsah vlákniny. Tuřín by neměli používat lidé s akutním zánětem jater a žlučníku, při žlučníkových kamenech a při onemocnění centrální nervové soustavy.
Na Ghí si orestujeme očištěnou, pokrájenou zeleninu, zalijeme vodou, přidáme sůl, majoránku a kmín. Vaříme do změknutí zeleniny. Jakmile je zelenina měkká, vše rozmixujeme a můžeme podávat.
Podrobné info: