Pažitka
Název:

Mrkvová polévka se zázvorem


Mrkvová polévka se zázvorem


Ingredience:
Ingredience:
kuřecí vývar + 0,5 l vody1 l
máslo1 lžíce
velké mrkve2 ks
větší brambora, typ C1 ks
nastrouhaný zázvorcca 5 cm
smetana / zakysaná smetana1 kelímek
sůl dle chuti
pepř špetka
na sucho opečené tousty nebo krutony k podávání
Postup přípravy:

Tuto polévku si musíte udělat alespoň jednou za zimu. Když přijdete vymrzlí z procházky, zalezte pod deku a pěkně si ji vychutnejte. Krásně vás zahřeje a zázvor vás navíc ochrání před chřipkou, rýmou a nachlazením. Tento kořen je stále pro některé lidi exotickou surovinou a bojí se ho používat. Já ho mám moc ráda a kromě polévky z něho dělám sirup, přidávám do mnoha asijských pokrmů a dokonce ho najdete v mnoha staročeských receptech. A věděli jste, že si zázvor můžete vypěstovat doma v květináči? Stačí dát do hlíny kousek oddenku s pupeny (pupeny nahoru) a dát na slunné a teplé místo. Za několik týdnů vám začne růst a vy se můžete těšit na úrodu. Navíc ho pak znovu můžete zasadit a to opakovat dokud vás to bude bavit.

Pojďme ale na slíbenou polévku.

Mrkve a brambory očistěte a nakrájejte na menší kostky. Máslo rozehřejte v hrnci a mrkev s bramborem na něm opečte. Přidejte nastrouhaný zázvor. Opečte ještě cca půl minuty a zalijte vývarem s vodou. Vařte na mírném ohni cca 20 minut a pak rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Polévku poté ještě propasírujte přes cedník (v zázvoru jsou vlákna, která by vám mohla v polévce vadit). Přilijte smetanu, dochuťte solí a přidejte i špetku pepře. Pokud přidáváte zakysanou smetanu, pak nejdříve promíchejte v misce trochu polévky se smetanou a teprve pak ji vraťte zpět do hrnce.

Podávejte s opečeným toustem nebo krutony.

Polévka je také výborná doplněná strouhaným cheddarem.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Lucie Bílková

    zavřít okno