Roláda: | |
větší vejce | 3 ks |
cukr krupice | 100 g |
mrkev (1 větší) | 150 g |
polohrubá mouka | 60 g |
mleté ořechy (lískové nebo vlašské) | 60 g |
skořice | 1 vrchovatá lžička |
sušený zázvor | 1 zarovnaná lžička |
muškátový ořech | na špičku nože |
Krém: | |
mascarpone | 250 g |
tvaroh | 250 g |
cukr moučka | 70 g |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
S koncem prázdnin na mě dýchl podzim a já dostala chuť na trochu jiné dezerty než ovocné (ovšem období jablečných koláčů ještě přijde, to nemám strach). V týdnu jsem si říkala, že bych si dala mrkvový dort, ale ne celý, spíš nějaký poloviční, nebo nějakou jeho variantu a v tu chvíli mě to napadlo - mrkvová roláda! A upletla jsem si na sebe trochu bič, protože fakt nelze vzít rozpis na těsto na mrkvový dort a očekávat, že bude fungovat i v roládě. A převzít cizí recept jsem taky nechtěla, protože ten můj mrkváč mi prostě chutná nejvíc (z těch zkoušených). Nakonec jsem roládu pekla 3x, než jsem vychytala správnou konzistenci i chuť těsta (krém byl jednoduchý, ten se z původního receptu dal použít) a tady máte recept.
Roláda:
Troubu rozpálíme na 200°C (horkovzduch na 180°C).
Do mísy vložíme celá vejce s cukrem a vyšleháme je, dokud asi neztrojnásobí svůj objem a nezesvětlají do světlounce žluté až bílé barvy. Trvá to asi 5 minut dle výkonu šlehače.
Mrkev oškrábeme a najemno nastrouháme a následně přidáme k vaječnému těstu a stěrkou opatrně zapracujeme.
V jiné misce smícháme mouku, ořechy, skořici, zázvor a muškátový ořech. Směs přidáme do těsta a opět pomocí stěrky opatrně zamícháme, až máme homogenní těsto.
Velký plech pokryjeme pečícím papírem. Těsto dáme na papír a rovnoměrně ho rozetřeme po celé ploše plechu tak, aby bylo všude stejně vysoké. Plát by měl být asi 0,5 cm vysoký.
Plech vložíme do rozpálené trouby a pečeme 8-12 minut. Propečenost poznáme tak, že když na povrch položíme dlaň a prsty, těsto je pružné a vrací se zpět. Pokud se tvoří jamky pod prsty, je potřeba ještě chvíli dopéct.
Těsto hned sundáme z plechu a otočíme na čistou utěrku. Ještě za horka z plátu opatrně stáhneme pečící papír. Necháme vychladnout (netrvá to dlouho, cca 20 minut maximálně). Roláda je měkká a nemusí se stáčet hned po upečení. Pokud není přepečená, nepraskne.
Krém:
Do mísy vložíme mascarpone s cukrem a na střední otáčky ho vyšleháme. Pak za stálého šlehání po lžících přidáváme tvaroh a nakonec krátce prošleháme s vanilkovým extraktem.
Sestavení rolády
Tři čtvrtiny krému natřeme na roládu a zavineme. Položíme na servírovací tác a zbylý krém natřeme na vršek a částečně i na boky rolády. Můžeme ozdobit nasekanými ořechy. Roládě stačí asi hodinové odložení v lednici a může se servírovat.
Déle než dva dny roládu v lednici neskladujte (nebo ne nepřiklopenou), okorává a nasává do sebe pachy z ledničky.
Podrobné info: