Pažitka
Název:

Mrkvová roláda / carrotcake roll


Mrkvová roláda / carrotcake roll


Ingredience:
Roláda:
větší vejce3 ks
cukr krupice100 g
mrkev (1 větší)150 g
polohrubá mouka60 g
mleté ořechy (lískové nebo vlašské)60 g
skořice1 vrchovatá lžička
sušený zázvor1 zarovnaná lžička
muškátový ořech na špičku nože
Krém:
mascarpone250 g
tvaroh250 g
cukr moučka70 g
vanilkový extrakt1 lžička
Postup přípravy:

S koncem prázdnin na mě dýchl podzim a já dostala chuť na trochu jiné dezerty než ovocné (ovšem období jablečných koláčů ještě přijde, to nemám strach). V týdnu jsem si říkala, že bych si dala mrkvový dort, ale ne celý, spíš nějaký poloviční, nebo nějakou jeho variantu a v tu chvíli mě to napadlo - mrkvová roláda! A upletla jsem si na sebe trochu bič, protože fakt nelze vzít rozpis na těsto na mrkvový dort a očekávat, že bude fungovat i v roládě. A převzít cizí recept jsem taky nechtěla, protože ten můj mrkváč mi prostě chutná nejvíc (z těch zkoušených). Nakonec jsem roládu pekla 3x, než jsem vychytala správnou konzistenci i chuť těsta (krém byl jednoduchý, ten se z původního receptu dal použít) a tady máte recept. 

Roláda:

Troubu rozpálíme na 200°C (horkovzduch na 180°C).

Do mísy vložíme celá vejce s cukrem a vyšleháme je, dokud asi neztrojnásobí svůj objem a nezesvětlají do světlounce žluté až bílé barvy. Trvá to asi  5 minut dle výkonu šlehače.

Mrkev oškrábeme a najemno nastrouháme a následně přidáme k vaječnému těstu a stěrkou opatrně zapracujeme.

V jiné misce smícháme mouku, ořechy, skořici, zázvor a muškátový ořech. Směs přidáme do těsta a opět pomocí stěrky opatrně zamícháme, až máme homogenní těsto.

Velký plech pokryjeme pečícím papírem. Těsto dáme na papír a rovnoměrně ho rozetřeme po celé ploše plechu tak, aby bylo všude stejně vysoké. Plát by měl být asi 0,5 cm vysoký.

Plech vložíme do rozpálené trouby a pečeme 8-12 minut. Propečenost poznáme tak, že  když  na povrch položíme dlaň a prsty, těsto je pružné a vrací se zpět. Pokud se tvoří jamky pod prsty, je potřeba ještě chvíli dopéct.

Těsto hned sundáme z plechu a otočíme na čistou utěrku. Ještě za horka z plátu opatrně stáhneme pečící papír. Necháme vychladnout (netrvá to dlouho, cca 20 minut maximálně). Roláda je měkká a nemusí se stáčet hned po upečení. Pokud není přepečená, nepraskne.

Krém:

Do mísy vložíme mascarpone s cukrem a na střední otáčky ho vyšleháme. Pak za stálého šlehání po lžících přidáváme tvaroh a nakonec krátce prošleháme s vanilkovým extraktem.

Sestavení rolády

Tři čtvrtiny krému natřeme na roládu a zavineme. Položíme na servírovací tác a zbylý krém natřeme na vršek a částečně i na boky rolády. Můžeme ozdobit nasekanými ořechy. Roládě stačí asi hodinové odložení v lednici a může se servírovat.

Déle než dva dny roládu v lednici neskladujte (nebo ne nepřiklopenou), okorává a nasává do sebe pachy z ledničky.  

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno