Ingredience: | |
syrová mrkev | 80 g |
sezam | 12 g |
žloutek | 11 ks |
špaldová mouka 1050 | 206 g |
Alsan Bio | 66 g |
sýr Gouda | 40 g |
Potřebovala jsem něco, jak se říká do tlapky na cestu. Jeli jsme na cvičení do školky a to se něco do ruky hodí. Ovšem netušila jsem, že to bude mít u malého takový úspěch, nestihla jsem je ani počítat. Senzační svačinka, která zachutná malým i velkým, pro dospělé stačí přidat více sýra či soli, případně provensálského Šmakouna či Mexico nebo naostřit kořením.
Oloupeme si a najemno nastrouháme mrkev. Na vál či pracovní podložku nasypeme mouku, přidáme nastrouhanou mrkev, žloutek, najemno pomleté sezamové semínko, povolený tuk a nastrouhaného Šmakouna či sýr. Dle konzistence případně přidáme navíc tuk či mouku, ale já již nic nepřidávala. Těsto důkladně propracujeme a vykrojíme požadované tvary. Já vykrajovala myšáky, a abychom si mohli se synem pohrát, tak rovněž trojúhelníčky, které symbolizovaly nakousaný sýr, který měl samozřejmě velký úspěch. Stačí nožem vyříznout v těstu trojúhelníky a vykrojit kroužky.
Vykrojené tvary klademe na plech s pečícím papírem a pečeme dorůžova na 180°C přibližně 10 minut. Záleží na síle těsta a požadovaném výsledku. Pokud chceme křupavé crackery, pečeme déle nebo vyválíme tenčí těsto.
Přeji příjemné křupání.
Podrobné info: