Ingredience: | |
mrkev | 150 g |
ovesná mouka | 150 g |
vejce | 2 ks |
jablečné pyré | 150 g |
bio citron - kůra z něj | 1 ks |
perníkové koření | 1 lžíce |
čerstvý zázvor | kousek |
mandlové mléko | 50 ml |
vlašské řechy | hrst |
lístky máty | menší hrst |
stévie | 30 kapek |
prášek do pečiva bez fosfátů | 1 vrchovatá lžička |
kokosový olej | na vymazání formy |
strouhaný kokos | na vysypání formy |
Velikonoce jsou pro mě svátek, který symbolizuje příchod jara a začátek toho nejkrásnějšího barevného, veselého a voňavého ročního období. Na typické zvyky si nepotrpím a po pravdě nemám Velikonoce ani moc v lásce. Co by ale byly bez beránka, že?! Doma jsem objevila malou starou keramickou formu a nemohla jsem jí nechat zaprášenou další rok ve skříni! A protože zásadně nevařím podle receptů, vznikl nakonec tento skvělý mrkvový beránek, který je hutný, ale přitom krásně vláčný! Nádherně voní mátou, ořechy a perníkovým kořením, za které děkuji Fitkoření.cz, protože ta vůně je prostě božská!!
Začneme tím, že si oloupeme mrkev a nastrouháme jí na jemném struhadle. Do mísy s mrkví přidáme vajíčka (nejlépe domácí), jablečné pyré, stévii a citronovou kůru a důkladně rozmícháme. Do mrkvového základu přilijeme mléko a postupně vmícháme ovesnou mouku smíchanou se strouhaným zázvorem, práškem do pečiva a perníkovým kořením. (Ovesnou mouku si velmi snadno vyrobíte sami doma pouhým pomletím ovesných vloček v mixeru. Na závěr vmícháme na hrubo posekané vlašské ořechy a lístky máty, které jsme naopak posekali velmi jemně. Finální těsto by mělo být hutnější, ne však příliš tuhé a hutné, proto ho můžete dle potřeby ještě doředit trochou mléka.
Těsto pomocí stěrky přendáme do formy na beránka, kterou jsme důkladně vymazali olejem a vysypali kokosem. Přiklopíme vrchní část formy a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme cca 50 minut. Přibližně 10 - 15 minut před koncem pečení jsem sundala vrchní část formy a dopékala beránka odkrytého. Propečení kontrolujte špejlí, přeci jen, každá trouba peče jinak