Ingredience na těsto: | |
vejce | 2 ks |
olej | 100 ml |
bílý jogurt | 70 g |
nastrouhaná mrkev | 150 g |
cukr krystal | 70 g |
nahrubo mleté vločky | 100 g |
hladká mouka | 100 g |
celozrnná špaldová mouka | 50 g |
kypřící prášek | 8 g |
Ingredience na krém: | |
ricotta | 250 g |
skyr | 130 g |
měkký polotučný tvaroh | 250 g |
cukr | 1-2 lžíce |
marmeláda dle chuti | 1 sklenka |
Na zahrádce jsem jednotila mrkev, což znamená, že mám celou hromadu malých mrkviček, které je mi ale líto vyhodit. A tak padla volba na mrkvový dort, do kterého jsem mrkvičky zužitkovala, a hodily se mi dokonce i na zdobení dortu nahoře. Recept na něj jsem našla na Tchiboblogu a upravila podle svého. Moc chutnal i mojí kamarádce Šárce, která peče božské dorty, a ta mi taky pomohla vyladit recept k dokonalosti. Díky, Šári.
Na malou kulatou formu o rozměru cca 18 cm:
V základu jsem se odrazila od původního receptu na Tchiboblogu, jen jsem si ho upravila do více dětské podoby. Vynechala jsem ořechy, ubrala cukru a vyladila si trošku jiný krém. V originál receptu je krém kávový, tak pokud budete chtít zpestření pro dospělé, mrkněte tam na něj. Z vajec oddělte bílky a žloutky, bílky ušlehejte do sněhu a na chvíli odložte stranou. Žloutky vymíchejte s cukrem do pěny a poté zašlehejte také bílý jogurt a olej. Do tekuté směsi pak postupně přidejte zbytek surovin – najemno strouhanou mrkev, vločky, oba druhy mouky a kypřící prášek. Nakonec jemně vmíchejte sníh z bílků.
Malou dortovou formu vymažte tukem a vysypte moukou a nalijte do ní těsto. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C (používám horkovzduch) přibližně půl hodiny, dokud nebude korpus zlatavý a krásně propečený.
Než se upeče koláč, připravte si krém. Ten jsem si oproti původnímu receptu změnila, protože jsem chtěla více bílkovin, a zároveň krém, který nebudete muset nechávat dlouho ztuhnout. Tomuto tedy stačí, pokud jej připravíte v průběhu pečení, a hned po vystydnutí korpusu jej můžete mazat. Stačí prošlehat všechny mléčné výrobky společně, aby se spojily. Oslaďte si dle chuti.
Upečený a vychladlý korpus nadvakrát prořízněte, každou vrstvu potřete marmeládou a namažte krémem. Přiklopte těstem a opakujte. Krém by vám měl vystačit i na potření shora. Ozdobte dle libosti a uložte do lednice. Dort je ideální nechat do druhého dne odležet.
Podrobné info: