Pažitka
Název:

Mrkvový koláč s kurkumou a jablky


Mrkvový koláč s kurkumou a jablky


Ingredience:
Suché ingredience:
bezlepková směs na pečení Bake-a-cake (Adveni Medical)1 hrnek
mouka z červené čočky1/2 hrnku
prášek na pečení (z vinného kamene)3 lžičky
sůl špetka
skořice1 lžička
mletý zázvor1/2 lžičky
mletý hřebíček1/4 lžičky
Tekuté ingredience:
vejce pokojové teploty3 ks
datlová pasta (nebo rozmixované datle na pastu)150 g
bio agáve sirup2 lžíce
kokosový olej1/2 hrnku
vlažná voda1/4 hrnku
Mrkev, kurkuma a jablko:
nastrouhaný čerstvý kořen kurkumy (nebo lžička sušené)1 cm
menší karotky nastrouhané na hrubo3 ks
nastrouhané střední jablko1 ks
Postup přípravy:

Zatímco na vaření a pečení si vždy nějaký ten čas najdu, s tím sepisováním receptů je to už horší. Člověk po určité době začne vařit tak nějak od oka a čas strávený v kuchyni využívat efektivněji než zapisováním jednotlivých surovin. Navíc pokud si mám vybrat mezi tím, abych pro vás studovala literaturu a sepisovala informativní článek, nebo se věnovala sepisování receptů, vyberu si vždy to první. Jednak si myslím, že receptů mám na blogu opravdu už velmi mnoho a jednak se vařením dnes zabývá každý druhý a i ten pojem HIT se dnes už často skloňuje. Ale občas se samozřejmě zadaří a já chci na nějakém receptu zdůraznit, jak je skvělé využívat přírodní látky a celkově potraviny k možné prevenci nemocí.

O tom, jak je zdravá kurkuma, jsme si už psali a najdete na to desítky vědeckých článků. Stejně tak jsem zmiňovala kyselinu ursolovou, kterou nalezneme třeba v brusinkách, levanduli, bazalce a především pak hlavně v jablečných slupkách. Dneska bych vám chtěla ukázat, že je proto mnohem lepší jablíčka neloupat, protože majoritní část těch zdravých látek je právě v té slupce (samozřejmě chápu, že na slupce jsou zase zbytky postřiků a těžko se jich zbavuje). Před pár měsíci totiž vyšla studie, která poukázala na zajímavou možnost vytáhnout z databáze přírodních látek informace a pomocí novějších vědeckých přístupů určit, které látky by mohly proti danému problému působit synergicky, tedy navzájem svůj účinek posilovat. V dané studii se zabývali rakovinou prostaty a podle výsledků se rozhodli otestovat kurkumin, ursolovou kyselinu a resveratrol a jejich kombinace. A opravdu zjistili, že pokud se spojí např. kurkumin s kyselinou ursolovou, jejich protektivní účinek u nádoru prostaty u zvířat se opravdu prohloubí. Proto je dobré se nesoustředit pouze na jednu přírodní látku, ale hledat nové možnosti a kombinace. A právě samotná kurkuma je tak vděčná, že ji klidně můžete použít do sladkého koláče a vůbec ji tam nepoznáte, ale posílíte účinky ostatních přírodních látek. Takže směle do toho (pokud neseženete čerstvý kořen kurkumy – mají jej v SAPA, kvalitní mletá kurkuma v sušené podobě může také pomoci). Do těsta tentokrát přišla navíc další mouka – z červené čočky – která přinese do celého koláče více bílkovin, vlákniny i další protirakovinné látky. Datle jsou samy o sobě příznivé pro alergie a HIT, stejně tak skořice nebo zázvor.

 

Troubu předehřejeme n 180°C a tukem vymastíme formy na chlebík. 

Smícháme si mouky se solí, práškem na pečení a kořením. Zvlášť rozmícháme pastu s vejci, tekutým kokosovým olejem, sirupem a vodou. Smícháme tekutou směs se suchou a nakonec vmícháme nastrouhané jablko, kurkumu a mrkev. 

Pečeme 50 minut, necháme vychladnout a podáváme.

Dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Kateřina Váňová

    zavřít okno