Suché ingredience: | |
bezlepková směs na pečení Bake-a-cake (Adveni Medical) | 1 hrnek |
mouka z červené čočky | 1/2 hrnku |
prášek na pečení (z vinného kamene) | 3 lžičky |
sůl | špetka |
skořice | 1 lžička |
mletý zázvor | 1/2 lžičky |
mletý hřebíček | 1/4 lžičky |
Tekuté ingredience: | |
vejce pokojové teploty | 3 ks |
datlová pasta (nebo rozmixované datle na pastu) | 150 g |
bio agáve sirup | 2 lžíce |
kokosový olej | 1/2 hrnku |
vlažná voda | 1/4 hrnku |
Mrkev, kurkuma a jablko: | |
nastrouhaný čerstvý kořen kurkumy (nebo lžička sušené) | 1 cm |
menší karotky nastrouhané na hrubo | 3 ks |
nastrouhané střední jablko | 1 ks |
Zatímco na vaření a pečení si vždy nějaký ten čas najdu, s tím sepisováním receptů je to už horší. Člověk po určité době začne vařit tak nějak od oka a čas strávený v kuchyni využívat efektivněji než zapisováním jednotlivých surovin. Navíc pokud si mám vybrat mezi tím, abych pro vás studovala literaturu a sepisovala informativní článek, nebo se věnovala sepisování receptů, vyberu si vždy to první. Jednak si myslím, že receptů mám na blogu opravdu už velmi mnoho a jednak se vařením dnes zabývá každý druhý a i ten pojem HIT se dnes už často skloňuje. Ale občas se samozřejmě zadaří a já chci na nějakém receptu zdůraznit, jak je skvělé využívat přírodní látky a celkově potraviny k možné prevenci nemocí.
O tom, jak je zdravá kurkuma, jsme si už psali a najdete na to desítky vědeckých článků. Stejně tak jsem zmiňovala kyselinu ursolovou, kterou nalezneme třeba v brusinkách, levanduli, bazalce a především pak hlavně v jablečných slupkách. Dneska bych vám chtěla ukázat, že je proto mnohem lepší jablíčka neloupat, protože majoritní část těch zdravých látek je právě v té slupce (samozřejmě chápu, že na slupce jsou zase zbytky postřiků a těžko se jich zbavuje). Před pár měsíci totiž vyšla studie, která poukázala na zajímavou možnost vytáhnout z databáze přírodních látek informace a pomocí novějších vědeckých přístupů určit, které látky by mohly proti danému problému působit synergicky, tedy navzájem svůj účinek posilovat. V dané studii se zabývali rakovinou prostaty a podle výsledků se rozhodli otestovat kurkumin, ursolovou kyselinu a resveratrol a jejich kombinace. A opravdu zjistili, že pokud se spojí např. kurkumin s kyselinou ursolovou, jejich protektivní účinek u nádoru prostaty u zvířat se opravdu prohloubí. Proto je dobré se nesoustředit pouze na jednu přírodní látku, ale hledat nové možnosti a kombinace. A právě samotná kurkuma je tak vděčná, že ji klidně můžete použít do sladkého koláče a vůbec ji tam nepoznáte, ale posílíte účinky ostatních přírodních látek. Takže směle do toho (pokud neseženete čerstvý kořen kurkumy – mají jej v SAPA, kvalitní mletá kurkuma v sušené podobě může také pomoci). Do těsta tentokrát přišla navíc další mouka – z červené čočky – která přinese do celého koláče více bílkovin, vlákniny i další protirakovinné látky. Datle jsou samy o sobě příznivé pro alergie a HIT, stejně tak skořice nebo zázvor.
Troubu předehřejeme n 180°C a tukem vymastíme formy na chlebík.
Smícháme si mouky se solí, práškem na pečení a kořením. Zvlášť rozmícháme pastu s vejci, tekutým kokosovým olejem, sirupem a vodou. Smícháme tekutou směs se suchou a nakonec vmícháme nastrouhané jablko, kurkumu a mrkev.
Pečeme 50 minut, necháme vychladnout a podáváme.
Dobrou chuť.
Podrobné info: