Pažitka
Název:

Mrkvový krém


Mrkvový krém


Ingredience:
Ingredience:
velká mrkev4 ks
středně velké brambory2 ks
smetana ke šlehání1 kelímek
sůl dle chuti
pepř špetka
muškátový oříšek špetka
Postup přípravy:

Tuhle polévku u nás doma milujeme, a to nejen proto, že je to „malá svíčková“, ale hlavně proto, že je úžasně jednoduchá, rychlá a může ji i naše malá treperenda (je vhodná pro děti už od sedmi měsíců). 

Mrkev nakrájíme na kolečka, bramboru na kostičky a uvaříme do změknutí (cca 40 minut). Poté přecedíme (část vody si ponecháme) a rozmixujeme na jemný krém. Vrátíme do hrnce, dle potřeby naředíme zbytkem vody, kterou jsme si slili, a vmícháme smetanu ke šlehání. Dochutíme solí, pepřem, nastrouháme muškátový oříšek. Můžeme dozdobit oříškem zakysané smetany, krutony a dýňovými semínky.

Je možné přidat do základu také jinou kořenovou zeleninu (např. na způsob svíčkové, které je ostatně polévka chuťově velmi podobná), ochutit se dá i kari kořením či skořicí a výsledek je opět jiný, takový exotičtější.

P. S. Jestliže jsem v úvodu zmínila, že polévka je vhodná pro děti už od začátku přikrmování, dodala bych ještě následující: Dětem od 7 měsíců můžeme zjemnit bílým jogurtem, od 9 měsíců zakysanou smetanou, od roka smetanou ke šlehání nebo sýrem. 

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno