Ingredience: | |
pohanková mouka | 1 hrnek |
polohrubá špaldová mouka | 1 hrnek |
sušená třtinová šťáva | 1 hrnek |
ovesné mléko | 1 hrnek |
rostlinný olej | 1/2 hrnku |
velká mrkev | 1 ks |
velké jablko | 1 ks |
kypřící prášek do perníku bez fosfátů | 1 balíček |
kypřící prášek bez fosfátů | 1 lžička |
gel z 2 lžic lněného semínka a 6ti lžic vody | |
povidla nebo makovo-povidlová náplň (100 g máku svařit s 70 ml rostlinného mléka a skořicí, poté vmíchat povidla) | na potření |
sušený kukuřičný nápoj | případně na "pocukrování" |
Znáte to, občas doma najdete věci, které se měly spotřebovat ideálně včera, ale jaksi se na ně pozapomnělo. Jenže co pak s tím? Jelikož se snažím potravinami neplýtvat, tak je většinou nějak spotřebuji, ale to svraštělé jablko a mrkev bych už asi jen tak v něčem nesnesla a co teprve zbytek zapomenuté povidlovo-makové náplně?
No nebudu Vás napínat dlouho - rozhodla jsem se, že vše spotřebuji do perníku. Perník je takový vděčný moučník a dá se do něj zakomponovat víceméně jakákoliv zelenina či ovoce. No na to, že se jednalo o tzv. "zbytkový" perník, tak chutná opravdu výtečně - je nadýchaný, jemný, vláčný, nedusivý a samozřejmě veganský. A jako bonus - celá příprava i s pečením Vám nezabere více jak 30 minut!
Postup je jednoduchý. Do mísy nastrouhejte jablko a mrkev, zasypte moukou, třtinovou šťávou, kypřícími prášky a promíchejte. Poté přidejte tekuté suroviny a dobře promíchejte. Nakonec můžete přidat kakao nebo oříšky.
Nalijte na pečícím papírem vyložený velký plech a dejte do předehřáté trouby (180°C) a pečte zhruba 25 minut.
Po upečení nechte vychladnout, korpus přepulte, jednu část bohatě potřete povidly a přikryjte druhou částí. Můžete ještě ozdobit čokoládovou nebo citronovou polevou, ale já se rozhodla držet v rámci zdravého přesvědčení a čokoládu jsem si odpustila. I tak je perník vynikající.