Pažitka
Název:

Muffiny s povidly, tvarohem a drobenkou


Muffiny s povidly, tvarohem a drobenkou


Ingredience:
Ingredience:
polohrubá mouka330 g
cukr krystal100 g
kypřící prášek do pečiva1 vrchovatá lžička
sůl špetka
smetana ke šlehání250 ml
máslo, rozpuštěné a lehce zchladlé100 g
Náplň:
švestková povidla dle potřeby
měkký tvaroh, ve vaničce80 g
cukr moučka1 vrchovatá lžíce
Drobenka:
hladká mouka50 g
cukr krystal50 g
máslo, rozpuštěné80 g
Postup přípravy:

Takový to, když máš chuť na poctivý český koláče, ale nechce se ti dělat s kynutým těstem... tak si upečeš voňavý muffiny s povidly, tvarohem a zlatavou drobenkou. Ne, vážně, nebudu lhát, muffiny prostě nejsou koláče, ovšem i tak jsou moc dobrý a narozdíl od kynutého těsta je budete mít za chviličku. A kdybyste přece jenom chtěli něco z kynutého těsta, upečte si třeba Honzovy buchty - já dělala tenhle týden muffiny i buchty a oboje bylo nebe v puse.

V míse smícháme mouku, cukr, kypřící prášek a sůl. Zvlášť v misce metličkou prošleháme smetanu, máslo a vajíčka, přilijeme je do mísy se sypkou směsí a vymícháme hutné těsto.

Na drobenku smícháme mouku s cukrem, přilijeme rozpuštěné máslo a vidličkou mícháme, až se vše spojí v jemnou posypku.

Troubu předehřejeme na 180°C. Formu na muffiny vyložíme košíčky a těsto do nich rovnoměrně rozdělíme. Do každého košíčku uděláme lžičkou důlek, dáme do něj po lžičce povidel a tvarohu smíchaného s cukrem, vrch posypeme drobenkou. Pečeme dozlatova, asi 25 minut (případně testujeme špejlí). Necháme vychladnout na drátěné podložce.

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno