Název:Můj neoblíbenější cibulový koláč
vegetariánský recept
Ingredience:
Ingredience na těsto: |
chlebová mouka | 100 g |
celozrnná mouka | 40 g |
máslo | 80 g |
studená voda | 0,4 dcl |
sezamová semínka | 3 lžíce |
Náplň: |
červená cibule | 4 ks |
bílá cibule | 2 ks |
máslo | 40 g |
vejce | 2 ks |
třtinový cukr | 4 lžíce |
sůl | 1 špetka |
pepř | 1 špetka |
zakysaná smetana | 200 g |
smetana ke šlehání | 200 g |
sýr ementál | 200 g |
Postup přípravy:Neznám jiné jídlo, než je cibulový koláč, které bych si s chutí dala k snídani, svačině, obědu i večeři aniž by mi to přišlo divné! Tenhle je navíc z křehkého sezamového těsta, pokrytého zkaramelizovanou červenou cibulkou, zasypanou ementálem - prostě grandiózní kombinace. A pokud se Vám zdá, že ta fotka není úplně nic moc - tak mi věřte, že u takto dokonalé záležitosti mě lepší food styling prostě nenapadl, chuť zakousnout se do něj naprosto ochromila mé fotografické schopnosti!
Nejprve si připravíme těsto. Máslo rozpustíme a vlijeme ho do mouky, spojíme, až se nám vytvoří hrudky, zalijeme je studenou vodou a po přidání sezamu a zhruba lžičky soli vypracujeme těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet v lednici alespoň hodinu.
Mezitím si připravíme náplň do koláče. Cibule nakrájíme na proužky a osmažíme je na másle, když se začnou vybarvovat, posypeme je cukrem, aby zkaramelizovaly. Posolíme, opepříme a dáme stranou.
Nyní si vypracujeme zálivku. Nastrouháme si nahrubo ementál, přidáme k němu dvě vajíčka, obě smetany, osolíme, opepříme a zamícháme vše dohromady.
Troubu si předehřejeme na 170 stupňů.
Vyválíme si těsto, vyložíme jím formu, napovrchu ho několikrát propíchneme vidličkou a dáme ho na 10 minut do trouby. Po deseti minutách ho vyndáme, pokryjeme ho cibulí a zalijeme zálivkou.
Pečeme na 170 stupňů zhruba 30 minut.
Podáváme, až vychladne (jinak ho nenakrájíte). Poté ho vždy ohřeji v mikrovlnné troubě a je to prostě lahoda!
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min
Autor:
zavřít okno