Název:Mušle svatého Jakuba s krémovým mangoldem a bylinkovou polentou
bezlepkový recept
Ingredience:
Mušle: |
čerstvé mušle svatého Jakuba | 4 ks |
česnek | 2 stroužky |
olivový olej | dle potřeby |
bílé suché víno | 1 dcl |
šťáva z 1/2 pomeranče | dle chuti |
zeleninový vývar | 1/2 dcl |
kvalitní sojová omáčka | 1 lžíce |
Krémový mangold: |
čerstvý mangold | 200 g |
čenek | 2 stroužky |
olivový olej | dle potřeby |
sůl | špetka |
bílé víno | 1/2 dcl |
rýžová smetana | 2 lžíce |
Polenta: |
polenta | 150 g |
zeleninový vývar | 250 ml |
sůl | špetka |
lahůdkové droždí | 2 lžičky |
posekané čerstvé bylinky: pažitka, oregano, bazalka, petrželka, libeček... | hrst |
olivový či dýňový olej | 1 lžíce |
Postup přípravy:Uuuuf, dneska je to tedy dlouhý název receptu. A po dlouhé době opět něco i pro nevegany/nevegetariány. Mušle svatého Jakuba jsou klenot! A taky se podle toho odvíjí cena! Já tyto mušle koupila asi podruhé v životě a nejprve jsem je chtěla grilovat, nakonec jsem vymyslela úplně jiný recept s dokonalou bylinkovou polentou a krémovým mangoldem. A musím říct, že jsem si připadala jak v nějaké super restauraci.
A nebojte, není to tak drahé jídlo, jak se na první pohled zdá. Na dvě porce jsem koupila 4 mušle svatého Jakuba cca za 100 korun. Takže, tento recept je fakt super, zvlášť pokud chystáte nějaký slavnostní oběd či večeři.
Mušle
- Česnek zbavte slupky a nakrájejte jej na plátky.
- Do pánve nalijte olivový olej, a když je rozpálený, krátce na něm orestujte plátky česneku. Pozor aby nezhnědly.
- Nyní přidejte do pánve mušle a opečte je velmi krátce z obou stran, jen tak, aby se zatáhly.
- Do pánve nyní nalijte bílé víno a pomerančovou šťávu a obojí nechte odpařit.
- Nakonec přidejte sójovou omáčku a vývar a nyní už jen chvíli zahřejte, abyste mušle měli čím polít.
Krémový mangold
- Stroužky česneku zbavte slupky a nakrájejte jej nadrobno.
- Mangold důkladně omyjte.
- Do pánve nalijte olivový olej, a když je rozpálený, orestujte na něm česnek.
- Nyní přidejte omytý mangold, přilijte bílé víno a sůl a restujte, dokud mangold neztratí objem.
- Nakonec přidejte smetanu, prohřejte ji spolu s mangoldem a pánev odstavte z plotny.
Polenta
- Do hrnce vysypejte polentu, přidejte vývar a špetku soli a cca 10 – 15 minut vařte na mírném plameni.
- Když se tekutina do polenty vstřebá, odendejte hrnec z plotny a hrnec přikryjte pokličkou a nechte polentu dojít.
- Nyní přidejte pro lepší chuť lahůdkové droždí a olej a promíchejte spolu vše tak, aby polenta získala na krémovosti.
- Nakonec přidejte nasekané bylinky – opět spolu promíchejte.
- Dle chuti dosolte nebo přidejte olej.
TIP: Polentu i mangold můžete posypat opraženými slunečnicovými semínky.
Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min
Autor:
zavřít okno