Ingredience: | |
celý losos | 1 ks |
syrové krevety | 400 g |
jarní cibulka | 1 větší svazek |
malé chilli papričky | 2 ks |
zázvor | cca 5 cm |
větší stroužky česneku | 2 ks |
slunečnicový olej | 2 lžíce |
kokosový krém (mléko) | 50 g |
citronová šťáva | 2 lžíce |
med | 2 lžíce |
sojová omáčka | 2 lžíce |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
Pokud chcete oslnit návštěvu, určitě vyzkoušejte tento recept.
Jarní cibulku nakrájíme na kolečka. Část na ozdobu si oddělíme. Jednu chilli papričku rozřízneme a odstraníme jádra. Nakrájíme na nudličky.
Zázvor očistíme a také na nudličky. Česnek oloupeme a rozdrtíme.
Na pánev dáme olej, přidáme cibulku, necháme zesklovatět. Přidáme papričku, zázvor i česnek a opékáme asi 3 minuty. Zalijeme kokosovým krémem a mícháme do zhoustnutí. Přidáme očištěné krevety a promícháváme, dokud nezrůžoví. Pokud máme krevety předvařené Růžové), jen prohřejeme. Směs podle chuti osolíme a necháme prochladnout.
Lososa vyfiletujeme. Kůži necháme, ale uděláme do ní zářezy do písmene X. Dáme na plech pečící papír a na něj si nastříháme 4 provázky asi 30 cm dlouhé a dáme je tak aby první a poslední byly na krajích lososa a zbylé dva mezi nimi. Na ně položíme jeden filet kůží dolů. Na lososa naklademe nádivku. Přikryjeme druhým filetem - tentokrát kůží nahoru. Svážeme provázky. Dáme do trouby vyhřáté na 220°C a pečeme 15 - 20 minut.
V malém hrnečku ohřejeme citronovou šťávu, med a sojovku. Touto omáčkou přelijeme jednotlivé porce lososa a nakonec ho posypeme odloženou cibulkou a najemno nasekanou druhou chilli papričkou.
Podrobné info: