Ingredience: | |
rohlíky | 8 ks |
mléko | 250 ml |
máslo | 2 lžíce |
vejce | 8 ks |
uzené maso nebo slanina | 250 g |
posekané čerstvé bylinky | hrst |
majoránka | dle chuti |
muškátový oříšek | dle chuti |
česnek | dle chuti |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Píšete mi o recept na Velikonoční nádivku. Nádivka je klasickým českým velikonočním pokrmem. O Velikonocích do ní přidávám šťavnaté voňavé uzené maso a obvykle posekané mladé kopřivy. Ovšem letos kopřivy nemám, protože je ještě zima. Takže přidám posekané čerstvé bylinky, nebo špenát. Nádivku dělám často, nejen o Velikonocích, mám ji ráda krásně teplou, voňavou, ale i za studena s kyselou okurkou, nebo opečenou na másle do zlatova.
Rohlíky nakrájíme na kostičky. Smícháme mléko s trochou rozpuštěného másla a se žloutky, osolíme, opepříme, přidáme majoránkou, muškátovým oříšek, prolisovaný česnek a zelené bylinky – kopřivy a petrželku. Směs nalijeme na pokrájené rohlíky, přidáme na jemno rozkrájenou vypraženou slaninu, nebo na malé kousky pokrájené uzené maso a nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh ušlehaný ze všech bílků.
Nádivkou můžeme naplnit kuře, nebo ji upečeme samotnou ve vymazaném pekáčku. Podáváme jí teplou s bramborem, nebo studenou s pečivem.
VENDY TIP! Na jaře, nahraďte čerstvé bylinky do nádivky, posekanými mladými kopřivami, nebo listovým špenátem.
Podrobné info: