Pažitka
Název:

Nadýchané a křupavé domácí pletýnky


Nadýchané a křupavé domácí pletýnky


Ingredience:
Ingredience:
špaldová jemná mouka Pernerka450 g
polohrubá pšeničná mouka300 g
vlažné polotučné mléko380 ml
rozpuštěné sádlo90 g
vejce2 ks
sůl1 a 1/2 lžičky
droždí1 kostka (cca 40g)
cukr moučka1 lžička
Na dokončení:
hrubá sůl, mák, kmín, semínka... dle chuti
vejce na potření1 ks
máslo na potření kousek
Postup přípravy:

Pekla je moje babička. Pepíno, když byl malý, u ní býval často na hlídání po škole. Pekli tyhle pletýnky spolu a pro něj je to moc hezká vzpomínka. Tak vždycky říká, ať upeču ty babiččiny pletýnky.

Naštěstí jsem po babičce zdědila její sešit s recepty a tak naše oblíbená jídla můžu péct dál. Protože většinu receptů v babiččině receptáři, jsou na pečivo, dezerty, cukroví, moučníky. Vařila totiž z hlavy, téměř nic si nepsala.

A dnes si s námi naše oblíbené pletýnky upečete i vy…

Zakousnete se do jedné z nich, čerstvě vytažené z trouby, posypané hrubou solí a kmínem. Nemůžete přestat. Protože je TAK dobrá. Vláčná, voňavá, na povrchu křupavá. Škoda na ni cokoliv mazat, čímkoliv tu neskutečně dokonalou chuť kazit.

Recept je asi na 15 větších pletýnek, dlouhých asi 15 cm. Klidně můžete dělat i menší kousky, to už záleží na vás.

V receptu od babičky bylo 450 g hladké pšeničné mouky a 300 g polohrubé pšeničné mouky. Já hladkou nahrazuji jemnou špaldovou Pernerkou. Neděste se, na fotografii je celozrnná špaldová Pernerka. Má to prostý důvod. Poslední jemnou jsem spotřebovala do pletýnek a obal spálila. A až poté jsem se rozhodla, že budu fotit. No jo…

Připravte si vlažné mléko. Do něj rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a nechejte vzejít kvásek. Obě mouky smíchejte a přimíchejte sůl. Kvásek nalijte do mouky, přidejte tuk a vejce. Vymíchejte hladké těsto. Práci vám ušetří kuchyňský robot nebo pekárna. Tito pomocníci těsto umíchají a může v nich rovnou vykynout.

Nechejte kynout hodinu.

Z těsta oddělte 15 bochánků, které rozdělte každý na tři stejné kousky. Z těch vyválejte „hady“, které zapletete do tvaru pletýnky. Pořádně přitiskněte okraje, aby se pletýnka nerozpletla. Dejte na plech vymazaný sádlem nebo vyložený pečícím papírem. Nechejte ještě půl hodinky kynout.

Potřete rozšlehaným vejce a posypejte čímkoliv chcete.

Pečte v troubě na 170 °C, dokud povrch krásně nezezlátne. Je to asi tak dvacet minut.

Ihned po vytažení z trouby potřete trochou rozpuštěného másla.

Dobrou chuť přeje Elly.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí15 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Alena Elly Kolaříková a Lenka Mastešová

    zavřít okno