Pažitka
Název:

Nadýchané domácí buchty s mákem a povidly


Nadýchané domácí buchty s mákem a povidly


Ingredience:
Těsto:
droždí40 g
cukr krupice100 g
mléko250 ml
vanilkový cukr1 balíček
vejce3 ks
polohrubá muka a špetka soli450 g
větší uvařená brambora nastrouhaná najemno2 ks
vepřové sádlo60 g
šťáva z citronu nebo lžička octu dle chuti
olej na vymazání pekáčku
Maková nádivka:
mletý mák100 g
mléko100 ml
cukr40 g
rum2 lžíce
Povidlová nádivka:
povidla200 g
mletá skořice1 lžička
rum nebo tresť2 - 3 lžíce
Postup přípravy:

Recept na tyto nadýchané buchty jsem našla v babiččině kuchařce z roku 1970.

Z droždí, lžičky cukru a poloviny vlažného mléka si připravíme kvásek a necháme na teplém místě vzejít.
V míse smícháme ostatní suroviny, mouku se špetkou soli, zbylý cukr, nastrouhanou oloupanou uvařenou bramboru, sádlo, vanilkový cukr, šťávu nebo ocet. Přidáme vejce, zbylé vlažné mléko a vykynutý kvásek.
Vše v míse dobře promícháme a dobře prohněteme, dokud se těsto nelepí. Těsto v míse poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout (cca 50 - 60 minut). Někdy stačí i 45 minut.
Mezitím si připravíme z uvedených surovin oba druhy nádivek. Z vykynutého těsta ukrajujeme lžící od mouky menší kousky, ze kterých tvoříme rukou malé placičky, které plníme oběma durhy nádivky. Placičky dobře uzavřeme a spojem dolů je vkládáme do vyššího pekáčku, vymazaného olejem. Někdo vymazává i máslem. Každou buchtu potřeme na bocích olejem. Po upečení pak jdou buchty dobře od sebe. Buchty, než je všechny uděláme, necháme na plechu ještě tak cca 30 minut kynout. Všechny buchty nakonec potřeme ještě olejem a dáme péci dozlatova na 160 stupňů cca na 30 minut, podle druhu trouby.

Podrobné info:
Počet porcí30 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Ivana Černá

    zavřít okno