Pažitka
Název:

Nadýchaný tvarohový koláč


Nadýchaný tvarohový koláč


Ingredience:
Těsto:
nahrubo namleté lískové ořechy nebo mandle50 g
hladká mouka150 g
cukr50 g
máslo100 g
kakao1 rovná lžíce
žloutek1 ks
sůl špetka
Tvarohová vrstva:
tvaroh500 g
zakysaná smetana200 g
bílek1 ks
celá vejce3 ks
cukr120 g
vanilkový extrakt1 lžička
kukuřičný škrob nebo balíček vanilkového pudinku40 g
mléko100 ml
citron - šťáva1/2 ks
Postup přípravy:

Tip na tenhle koláč mi asi před dvěma lety dala kamarádka Jana a já se k němu dostala až teď. Pochází z nějakého německého časopisu, takže mi ho musela i přeložit (já umím německy jen pár vtipných vět, jinak nic). První pokus byl dobrý, ale náplň podivně suchá, takže následoval pokus druhý a ten už je dokonalý. Koláč jako celek nevypadá úplně hezky, náplň se během pečení nafoukne, udělá se zlatý okraj a při chladnutí zase splaskne. Nenechte se však odradit, odmění se vám na řezu Je krásně lehoučký a nadýchaný a tmavý korpus chutná jako základ na cheesecake. Skvělá kombinace!

Těsto

Máslo necháme povolit, přidáme všechny ingredience a vytvoříme těsto (jde to i rukou, robot poslouží také). Pokud se těsto nechce spojit, přidáváme po lžičkách vodu. 

Dortovou formu o průměru 23 - 25 cm vyložíme pečícím papírem, boky natřeme máslem a i tam dáme pečící papír. Těsto do formy vymačkáme rukama a zarovnáme. 

Troubu spustíme na 150°C (horkovzduch) a na spodní rošt vložíme vyšší plech s asi litrem vroucí vody. 

Tvarohová vrstva

Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Všechny bílky (dohromady 4) ušleháme se špetkou soli do polotuhého sněhu. Pak přihodíme polovinu cukru a došleháme do tuha. 

V další míse smícháme žloutky, tvarohy, smetanu, zbytek cukru a vanilkový extrakt. Škrob (nebo pudink) rozmícháme v mléce a přidáme k tvarohové směsi společně s citronovou šťávou a rozmícháme. Ke směsi přidáme pevný bílkový sníh a pomocí stěrky opatrně zapracujeme.

Tvarohovou náplň nalijeme do formy na tmavý korpus a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme 60 - 75 minut dokud špejle zabodnutá do středu koláče nevyjde suchá, resp. obalená několika drobečky. Koláč bude tou dobou celkem dost nafouklý nad okraj formy. Necháme vychladnout v pootevřené troubě. 

Servírujeme úplně vychladlé (ideálně z lednice), můžeme polít čokoládovou polevou, nebo rozvařeným drobným ovocem. 

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno