Pažitka
Název:

Narozeninový dort


Narozeninový dort


Ingredience:
Korpus:
vejce5 ks
České Ghíčko Bio4 lžíce
Alsan bio100 g
kokosový cukr6 lžic
vanilkový lusk - vanilka z něj1 ks
cizrna Bonduelle180 g
pohanková mouka120 g
rýžová mouka polohrubá90 g
kypřící prášek bio-nebio2 lžičky
voda200 ml
tuk na vymazání formy
Náplň:
kešu ořechy, nesolené240 g
kakaové máslo100 g
přírodní šmakoun100 g
rýžovo-kokosové mléko Provamel dle potřeby
kokosové mléko v plechu400 ml
kakaový prášek Lifefood8 lžic
agáve sirup dle chuti
Poleva a zdobení:
čokoláda na vaření VIVANI 70% cacao BIO, vegan dle potřeby
loupané nepražené mandle120 g
moučkový cukr120 g
voda dle potřeby
červená řepa dle potřeby
kurkuma dle potřeby
karob nebo kakaový prášek dle potřeby
špenát dle potřeby
postavičky z medvídka PÚ dle potřeby
griliáš na posypání
Postup přípravy:

Nechce se mi tomu ani věřit, ale už jsou to dva roky, co se nám narodil ten nejdražší poklad. Nikdy bych nevěřila, že budu připravovat dort a už vůbec ne k narozeninám. Vždy jsem si dorty nechávala zhotovit u cukráře, ale není lepšího pocitu, když vidíte před sebou kus práce, do které jste dali to nejlepší ze sebe pro svou nejdražší osobu. Ingredience na dort jsem vybírala velmi dlouho a vše delší dobu testovala. Jsem asi náročná a v očích některých lidí asi i blázen. Pracuji s bezlepkovými moukami, i když nemusím, ale mě to prostě baví a obzvlášť pokud se podaří a musím říct, že s výsledkem jsem maximálně spokojená a chuť byla dokonalá. Kdo nemusí držet bezmléčnou dietu, asi nikdy nepochopí, když hledáte kvalitní suroviny, které by vám nahradily tvaroh, pařížskou šlehačku a to se tentokrát podařilo a chuť krému je prostě dokonalá a s celkovým provedením dokonale ladí.

Vejce, Ghí a Alsan bio vyšleháme s cukrem, přidáme tyčovým mixérem rozmixovanou cizrnu, kterou si před mixováním propláchneme a necháme vykapat, přidáme vanilku a ještě krátce mixujeme, nakonec již jen metlou vmícháme mouky, kypřící prášek a vodu. Vzniklé těsto nalijeme do předem tukem vytřené formy a vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí, těsto se nesmí na špejly lepit. Po upečení necháme korpus vychladnout.

Krém je trošku náročnější a je třeba počítat s drobnou přípravou. Osm hodin předem si namočíme kešu ořechy do rýžovo-kokosového mléka. Tak, aby byly ořechy ponořené. Po osmi hodinách je scedíme a rozmixujeme tyčovým mixérem, nepřidáváme žádné tekutiny. Stejně tak si rozmixujeme tyčovým mixérem šmakouna, společně s kešu a přidaným kakaovým práškem, opět vyšleháme. Na 45 minut vložíme do mrazáku kokosové mléko, ne déle. Kokosové mléko vyjmeme z mrzáku, otevřeme, vyndáme krém, pokud zůstane na dně voda, tak ji do krému nepřidáváme a vyšleháme jej. Ve vodní lázni si rozpustíme kakaové máslo, které jsem rozpouštěla následovně. Do hrnce jsem nalila horkou vodu, vložila jsem do hrnce skleněnou nádobu a do té jsem dala rozpustit kakaové máslo, chvíli to potrvá. Pak již jen ručně metlou vše spojíme. Směs kešu a šmakouna, vyšlehaný kokosový krém, přilijeme kakaové máslo, které necháme zchladnout, agáve sirup a vše společně stěrkou či metlou promícháme.

Dortový korpus jsem si lehce seřízla, aby byl rovný. Na vychladlý korpus, který je v dortové formě nandáme připravený krém, rovnoměrně rozetřeme a dáme do lednice vychladit. Já nechala chladit do druhého dne, přibližně 10 hodin.

Výroba pravého marcipánu. Loupané mandle rozemeleme na prach, přidáme moučkový cukr a asi tak polévkovou lžíci vody, vše společně důkladně prohněteme. Dáme odpočinout do lednice, přibližně půl hodiny. Mezitím si připravíme suroviny na obarvení marcipánu, špenát, červenou řepu, kurkumu a karob.

Vzniklý marcipán si rozdělíme na jednotlivé díly a obarvíme. Červenou řepu můžeme odšťavnit a nebo ji najemno nastrouhat, pustí šťávu. Mražený špenát jsem rozmixovala do hladka a spojila s marcipánem. Zde jsem musela přidat navíc rozemleté mandle. No a modelujeme požadované tvary.

Druhý den jsem si rozpustila čokoládu, kterou jsem vložila do sáčku, zavázala a nechala rozpustit ve vodní lázni, sáček nastřihla a dort čokoládou nazdobila, umístila marcipán a figurky a dala opět do lednice. Upozorňuji, že čokoláda je velmi tvrdá takže pokud nechcete zápasit s řezáním, doporučuji ji naředit rostlinným mlékem nebo olejem, případně si při krájení nahřát nůž jako já.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno