Pažitka
Název:

Narozeninový dort pro každého


Narozeninový dort pro každého


Ingredience:
Ingredience:
střední vejce4 ks
cukr krupice170 g
polohrubá mouka200 g
mkový olej10 lžic
horká voda8 lžic
kypřící prášek2 zarovnané lžíce
holandské kakao3 lžíce
sůl špetka
likér Amaretto1 panák
tučný tvaroh2 vaničky
moučkový cukr1 vrchovatá lžíce
rybízová marmeláda1 sklenička
čokoláda na vaření1/2 tabulky
máslo1 lžíce
mléko3 lžíce
falešné jahůdky z marcipánu
Postup přípravy:

Bytem se line makovo-kakaová vůně a jsem trochu nervózní. Dnes peču dort pro mojí 22 letou velkou ségru! V bytě je prázdno, mám klid na práci a taky potřebné soukromí. Bude to malé překvapení pro oslavence! Škoda. To načasování mi moc dobře nevyšlo. Přijíždí o 20 minut dřív a já jí vyháním z kuchyně: "Sorry, dělám tu něco tuze tajnýho". Nejlíp se vymlouvá, když říkáte pravdu. Rychle rozehřát čokoládu, symetricky vyrovnat jahůdky, se kterými jsem se dělala poslední 1 a 1/2 hodiny... Hotovo. Poslední fotky před improvizovaným bílým pozadím a už jen pogratulovat. Představuji Vám svůj piškotový dort s falešnými jahůdkami, které mi (Bůh ví proč) nikdo nevěřil, že jsem dělala sama.

Nejprve si připravíme piškotový korpus. Vejce si vyndáme z lednice minimálně hodinu předem a necháme je přejít na pokojovou teplotu. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhé pěny (cca 3 min). Ve větší míse šleháme žloutky s cukrem, dokud nezdvojnásobí svůj objem a nevytvoří se světle žlutý krém (5 min). Poté po lžících přidáme horkou vodu a zašleháme. Stejně tak zašleháme postupně i makový olej.

Mouku dobře promícháme s kakaem a kypřicím práškem. Ručně zapracujeme do žloutkového krému. Sníh velmi opatrně zapracujeme do těsta. Pozor na tempo! Na sníh se musí pomalu a pečlivě, aby nám korpus nakonec nesedl. Těsto nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C, ztlumíme na 150 °C a pečeme 40 minut.

Tvaroh smícháme s moučkovým cukrem a vznikne nám nejjednodušší a nejchutnější dortový krém! Domácí marmeládu si lžičkou v misce promícháme, aby nám netvořila hrudky.

Vychladlý korpus překrojíme v polovině a vrchní díl překlopíme na tác. Pokapeme Amarettem a namažeme vrstvou tvarohu s moučkovým cukrem. Mám ráda jednoduchost, takže jsem nechala boky dortu nahé a všechny vrstvy náplně hezky vykukují. Zbylý "spodní" díl také pokapeme Amarettem, namažeme marmeládou a překlopíme navrch dortu. Vznikne nám tak dokonale rovná plocha.

Hořkou čokoládu nalámeme na kostičky, dáme do misky, přidáme lžíci másla a 3 lžíce mléka. Dáme do mikrovlnné trouby na 15 sekund, vyndáme a lžičkou bleskově mícháme, dokud se nerozpustí všechna čokoláda. Tu naneseme na vrch dortu a dozdobíme marcipánovými jahůdkami. :) A je to!

Jak na falešné jahůdky?

Falešný marcipán připravíme podle RECEPTU z poloviční dávky. Na červenou část jahody si promneme v ruce malou kuličku velikosti hopíku.  V dlani hladké kuličce uděláme tupou špičku. Ze zeleného marcipánu vytvoříme nejdříve placičku a nožem poté vyřezáme pěticípou hvězdu. Prsty uhladíme ostré konce a ztenčíme je. Speciálními cukrářskými špachtlemi nebo jen tenkým koncem vařečky přitlačíme tuto "hvězdičku" na vrchní část jahody. Ozdobíme stopkou, nožíkem zahladíme a nakreslíme listovou žilnatinu. Párátkem, špendlíkem či jehlou vyryjeme charakteristické dírky na jahůdce. A je to. Ještě 9 takových a máme vyhráno! Ale nebojte se, první jahůdka bude těžká, druhá snazší a za chvíli už budete na jahody odborníci. Hodně štěstí a ať Vás to baví!

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Štěpánka Tučková

    zavřít okno