Pažitka
Název:

Narozeninový dort s neomezenou možností ovocných kombinací


Narozeninový dort s neomezenou možností ovocných kombinací


Ingredience:
Korpus:
špaldová mouka T 630200 g
špaldová mouka T 1050100 g
vejce6 ks
kokosový cukr150 g
Alsan Bio100 g
České Ghíčko Bio2 lžíce
vanilkový lusk - vanilka z něj1 ks
kypřící prášek bio-nebio2 lžičky
tuk na vytření formy
voda150 - 200 ml
Krém:
jahody250 g
kokosové mléko1 plechovka (400g)
kakaové máslo30 g
kokosový olej bez vůně60 g
strouhaný kokos5 hrstí
chia semínka2 - 3 hrstě
agarová tyčinka1 ks
voda dle potřeby
Zdobení:
jahody, maliny, figurky... dle chuti
Postup přípravy:

Původně jsem měla v plánu neriskovat a udělat stejný dort i na hlavní oslavu, který jsem pekla v týdnu, ale to by syn nesměl dostat dvě bedny jahod a mě to trošku nahlodalo zkusit něco jiného, hlodalo, hlodalo, až nahlodalo a já si opět zariskovala. Když jsem kolem půlnoci kontrolovala krém v lednici, bylo mi jasné, že ač byl krém chuťově luxusní, tak v této konzistenci ještě nemohl být použit, vzala jsem si ho tedy do parády a přidala strouhaný kokos a chia semínka. Ještě před rokem by bylo asi slzavé údolí, protože v té době jsem ještě tolik zkušeností neměla, ale tentokrát jsem si poradila hravě. A co vy? Také vám krémy občas zaškodí? Na tento dort dlouho nezapomenu nejen z důvodu, že mě lehce potrápil a donutil přemýšlet o půlnoci, ale svojí dokonalou chutí.

Nejprve si připravíme korpus. Oddělíme žloutky od bílků. Ze žloutků a cukru utřeme krém. Do vzniklého krému postupně přidáme Alsan, Ghí, vanilku, proseté mouky, vodu a kypřící prášek. Nakonec jen stěrkou vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Připravené těsto nalijeme do předem vymazané dortové formy a rozetřeme jej více do stran, nebude se nám v prostředku zvedat. Je také dobré péct pozvolna, já pekla na 150°C a troubu jsem měla lehce ohřátou. Pečeme na 150°C přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí. 
Upečený korpus necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme krém. Kokosové mléko v plechu dáme do mrazáku na 45 minut. Mezitím si namočíme agarovou tyčinku do vody na 15 minut. K agarové tyčince přidáme 100g rozmixovaných jahod a společně povaříme do rozpuštění agaru, mícháme neustále metlou. V případě potřeby přidáme vodu, ale ne příliš, aby nebyl krém řídký, konzistencí musí být jako hustější přesnídávka. Po 45 minutách vyjmeme kokosové mléko z mrazáku, otevřeme a vyšleháme společně se 150g jahod, které jsme před šleháním rozmixovali tyčovým mixérem. Do vzniklého krému přidáme ve vodní lázni rozpuštěné kakaové máslo a kokosový olej (necháme zchladnout před nalitím do krému), přidáme ještě teplý agar s jahodami, vše společně zamícháme a dáme do lednice vychladit alespoň na 3 hodiny. Neděste se, krém bude tekutý, postupným chladnutím bude tuhnout. Minimálně po 3 hodinách vyjmeme krém z lednice a podle konzistence přidáme strouhaný kokos a chia semínka, já přidala 5 hrstí strouhaného kokosu a 2-3 hrsti chia semínek, krém se tím zahustí a je konzistencí již hustější, pevně drží na stěrce. Krém nandáme na vychladlý korpus, který máme stále v dortové formě, rovnoměrně rozetřeme a ozdobíme plátky jahod. Necháme vychladit v lednici. Po vychlazení dort vyjmeme z dortové formy a dáme na podnos.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno