Pažitka
Název:

Narozeninový ořechový dort s čokoládou a ovocem


Narozeninový ořechový dort s čokoládou a ovocem


Ingredience:
Korpus:
České Ghíčko150 g
pohanková mouka300 g
Mandlové mléko350 ml
třtinový cukr100 g
kypřící prášek3 lžičky
vanilkový lusk1 ks
mleté vlašské ořechy100 g
datlový sirup1 lžíce
vejce4 ks
České Ghíčko na vymazání formy
Krém:
vanilková hraška166 g
kokosové mléko Provamel1 l
slunečnicový olej100 ml
vyšlehaná kokosová smetana Soyatoo150 g
kakao lifefood2 lžičk
třtinový cukr130 g
vanilkový lusk1 ks
Poleva:
čokoláda na vaření Vivani 70% cacao1 balení
mandlové mléko200 ml
agáve sirup1 a 1/2 lžíce
Na ozdobu:
quinoa kuličky s kešu ořechy dle potřeby
maliny dle potřeby
jahody dle potřeby
strouhaný kokos dle potřeby
Quinoa kuličky s kešu ořechy:
pufovaná quinoa30 g
kešu ořechy pražené, nesolené100 g
Kokosový olej bez příchutě Purity vision bio1 lžíce
agáve2 lžíce
kokos na obalení
Postup přípravy:

Už delší dobu jsem plánovala přípravu narozeninového dortu pro tatínka. Přemýšlela jsem z jakých surovin připravit krém, aby dort mohl ochutnat i náš nejmladší strávníček. Jelikož má syn alergii na mléčnou bílkovinu, tak v dortu nesmělo být nic mléčného. Do základu surovin nesmělo chybět České Ghíčko, které jsem si v kuchyni velmi oblíbila. Otázkou zůstával krém, který jsem vysloveně riskla a musím říct, že předčil mé očekávání. Škoda, že nemůžete ochutnat, byl prostě úžasný.

Nejprve si připravíme korpus. Do třecí nádoby dáme vejce, které utřeme společně s Ghí, postupně přidáme cukr, sirup, vanilku, mleté vlašské ořechy, prosetou mouku, kypřící prášek a postupně přiléváme mandlové mléko. Když je těsto na korpus dostatečně vyšlehané, přelijeme jej do dortové formy, kterou si vytřeme Ghíčkem. Dortovou formu vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 200°C 20-30 minut, vyzkoušíme špejlí. Korpus necháme do druhého dne odpočinout.
Druhý den si připravíme krém z vanilkové hrašky (hrách, směs obilovin-kukuřice, rýže, jáhly, přírodní vanilka, směs koření. Důkladně promícháme hrašku vanilka s kokosovým mlékem a olejem. Za stálého míchání přivedeme k varu, pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme pod pokličkou 20 minut. Před koncem varu přidáme cukr, vanilku. Odstavíme z plotny a vmícháme vyšlehanou kokosovou smetanu Soyatoo s kakaem. Ještě teplý krém lijeme na korpus. Necháme zchladnout. Když je krém ztuhlý, připravíme si čokoládu. Čokoládu rozlámeme na kostičky a rozehřejeme ve vodní lázni, podle potřeby přiléváme mandlové mléko a osladíme agáve sirupem dle vlastní chuti. Nalijeme na dort a necháme opět ztuhnout. Když je čokoláda ztuhlá, korpus z vnějšku obalíme strouhaným kokosem. Pak již jen ozdobíme Quinoa kuličkami, malinami, jahodami a posypeme kokosem.

Quinoa kuličky s kešu ořechy, obalené v kokosu:
Pufovanou quinou a kešu ořechy, rozsekáme v mixéru na prach, přidáme kokosový olej, agáve a vytvarujeme kuličky, obalíme v kokosu a dáme vychladit.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno