Ingredience: | |
máslo | 50 g |
hladká mouka | 50 g |
cukr krupice | 3 lžíce |
ocet | 4 lžíce |
studený hovězí vývar | 500 ml |
smetana ke šlehání | 200 ml |
kysaná smetana | 200 ml |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
čerstvý kopr | 1 - 2 hrsti |
V případě klasické koprové omáčky se lidé dělí na ty, kteří ji milují, a na ty, kteří ji nesnáší. Můj muž ji miluje a já jsem nejhodnější žena, protože ji miluji taky a vařím celkem často. Moje tchyně koprovku naopak nesnáší, takže si ji můj muž v dětství a dospívání moc neužil. Ráda mu toto strádání vynahradím a uvařím, kdykoliv má chuť.
Hlavně kdy je kopr čerstvý na zahrádce. Dostala jsem teď hromadu od kamarádky Jany a hned se pustila do vaření. Protože na koprovku mám vždycky všechno po ruce. Je totiž jednoduchá a moc surovin na její uvaření nepotřebujete.
Ještě než začnete vařit, tak se rozmyslete, co si ke koprové omáčce dáte. Vařené, nebo zastřené vejce? Nebo raději plátek hovězího masa? Houskový knedlík, nebo brambory? Já jsem zvolila variantu brambory a zastřené vejce, protože tahle ji máme nejraději.
Kdo si zvolí hovězí maso tak ho může klasicky uvařit a vývar, který z vaření masa vznikne, použít na koprovou omáčku. Zabijete tak dvě mouchy jednou ranou.
V hrnci si rozpustíme máslo, do kterého ihned vsypeme cukr a ocet. Necháme chvíli vařit. Cukr se rozpustí.
Maličko ztlumíme teplotu a vsypeme do hrnce mouku. Ihned rozmícháme metličkou, aby nevznikly hrudky.
Do jíšky nalijeme po částech studený vývar a průběžně rozmícháváme. Plotnu máme zapnutou na slabší teplotu.
Rozmíchaný základ omáčky, bez hrudek, dochutíme solí a pepřem a necháme vařit asi dvacet minut. Poté přidáme obě smetany. Promícháme.
Ihned přidáme také nadrobno nasekaný kopr. Používáme jen jemné části kopru, ne tvrdé stonky.
Opět promícháme, necháme ještě pár minut lehce prohřát. Můžeme dochutit solí, pepřem. Takto připravená omáčka by měla mít tu ideální chuť. Kdo má raději sladší, může přidat ještě maličko cukru.
Podáváme, s čím máme rádi.
Dobrou chuť přeje Elly.
Podrobné info: