Pažitka
Název:

Nebeské ořechové


Nebeské ořechové


Ingredience:
Těsto:
moučkový cukr100 g
mleté lískové ořechy100 g
máslo180 g
hladká mouka280 g
Krém:
bílá čokoláda200 g
smetana (30%)120 ml
moučkový cukr100 g
máslo130 g
Postup přípravy:

O Vánocích cukroví nesmí chybět a vůně ořechů k Vánocům prostě patří. Vyzkoušejte toto křehké cukroví s lahodným krémem.

Připravíme si všechny suroviny (máslo musí být povolené) a jdeme na to! :-)

Ořechy rozemeleme, pokud je mleté už nemáme koupené :-). Moučkový cukr, prosátou hladkou mouku a máslo nasypeme po mísy, nebo na vál. Důkladně rukama vypracujeme hladké, nedrobivé těsto.

Oblíbené formičky (aby byly vždy do páru), vymažeme máslem. Opravdu důkladně, nebo se pak budete rozčilovat u vyklápění :-). Naplníme - namačkáme těstem a dáme péct do vyhřáté trouby na 150 stupňů cca na 10 minut. Do té doby, než začnou zlátnout. Necháme vychladnout na balkóně, nebo rovném širokém parapetu :-) 

V době chladnutí si připravíme krém. 200g čokolády (navážil jsem málo :-)). Rozpustíme na mírném ohni se smetanou. Pokud budete rozpouštět na mírném ohni, nemusíte připravovat vodní lázeň.

Konzistence by měla být zhruba jako má Salko. Nechte opět vychladnout nejlépe venku, nebo vodní lázni. (do dřezu studenou vodu a míchat). V době chladnutí čokolády vyšleháme cukr s máslem do pěny. Do másla po lžících přidáváme prochladlou čokoládu a zašleháme. Krém je krásně hladký, tuhý a prostě výborný! :-).

Plníme jím cukroví vyklepnuté z formiček a posypeme moučkovým cukrem.


PŘEJI DOBROU 
(vánoční) CHUŤ !

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Josef Vratislav Drábek

    zavřít okno