Korpus: | |
olivový nebo rýžový olej | 1/3 hrnku |
voda | 1/3 hrnku |
sůl | 1 lžička |
jedlá soda | 1/2 lžičky |
citronová šťáva | 1/2 lžičky |
drcený česnek | 1 stroužek |
sušené oregano | špetka |
sušená bazalka | špetka |
banánová mouka | 120 g |
Omáčka: | |
červená řepa | 250 g |
mrkev | 250 g |
drcený česnek | 1 stroužek |
ůl | 1/2 lžičky |
mletá kurkuma | 1/2 lžičky |
mletá paprika | 1/4 lžičky |
Ozdoba (na 1 ks pizzy): | |
větší žampion | 1 ks |
žlutá paprika | 1/2 ks |
červená paprika | 1/2 ks |
čerstvý koriandr nebo petržel | dle chuti |
rukola | dle chuti |
Jak jsem tak zjistila, lidé mají pro tu italskou placku nějakou zvláštní slabost. Často oželíme spoustu jídel, ale ta pizza nás tak nějak pořád láká. A tak jsem se vrhla do trochu jiné alternativy, která sice vlastně pizzou vůbec není, ale slaná ozdobená placka to je, a tak by to mnohé mohlo přesvědčit, že se dobře a zdravě najedí i tak. Skvělé je, že se dá udělat nejen bez mléka, ale také vajec, lepku/obilnin či droždí. Pochutnají si tak třeba vegani i masožravci, a pokud tolerujete třeba mléčné, není problém si vždy placku trochu přilepšit.
Přiznám se, chvíli jsem přemýšlela, jestli recept neuložit do „fondu“ pro pozdější využití, ale nakonec jsem se nechala přesvědčit, že se o tu dobrotu musím podělit. Jako základ jsem použila banánovou mouku, která se vyrábí ještě z nezralých banánů. Mnozí z vás asi zaslechli, že právě nezralé banány mají nízkou koncentraci biogenních aminů (tedy nejen histaminu), ale hlavně slouží jako vhodná výživa pro střevní mikrobiotu (více o banánech a HIT si můžete přečíst zde).
Červenou omáčku nemusíte nutně vyrábět jen z rajčat, ale postačí vám i mrkev a řepa, které mají ke všemu skvělé účinky na naše zdraví. Pokud se cítíte extra rozmlsaní, přidejte do omáčky trošku uzené papriky a uvidíte, že se nepřestanete olizovat.
Výhoda je pak především v tom, že omáčku, která je konzervovaná kořením a česnekem a je vlastně pouze ze zeleniny, můžete uchovat i na další den a využít třeba na těstoviny, k bramborům či pečené zelenině. Můžete si ji zamrazit či zavařit, ale nejlepší je stejně čerstvá. A pak samozřejmě to, co si nasypete navrch, záleží už jen na vás. Spousta čerstvých protizánětlivých bylinek potěší nejen vaše oko. A pokud se chcete dočíst více o žampionech při HIT, můžete kouknout sem.
Tak a teď už je vám asi jasné, že celá kombinace je plná fytonutrientů s protizánětlivým účinkem a nezbývá, než ji vyzkoušet.
Nejdříve připravíme omáčku. Řepu i mrkev oloupeme, nakrájíme na menší kousky, podlijeme trochou vody a podusíme. Jakmile je řepa měkká, slijeme přebytečnou vodu a s ostatními ingrediencemi rozmixujeme na jemný krém. Ten můžeme uchovat pár dní v čisté skleněné nádobě uzavřen ještě za tepla v lednici nebo zamrazit na později.
Troubu předehřejeme na 175°C. Smícháme všechny ingredience na pizzu až na mouku a nakonec vmícháme mouku. Vypracujeme pevné těsto, které roztáhneme buď prsty do požadovaného tvaru nebo rozválíme přes potravinovou fólii na cca 2-3 mm silnou placku. Pečeme 15-20 minut. Papriky a žampion nakrájíme na tenké plátky. Placku vytáhneme, bohatě ji potřeme připravenou omáčkou, poklademe připravenou paprikou a žampiony a pečeme dalších 10 minut. Po vytažení posypeme čerstvým nasekaným koriandrem a rukolou. Ihned podáváme. Dobrou chuť.
Podrobné info: