Pažitka
Název:

Nejlepší ořechový dort s čokoládovým krémem a ovocem


Nejlepší ořechový dort s čokoládovým krémem a ovocem


Ingredience:
Korpus:
vanilkový cukr1 balíček
nastrouhaná citronová kůra1 lžička
cukr moučka110 g
vejce4 ks
mleté lískové oříšky100 g
jemná krupička (dětská)30 g
máslo na vymazání formy
krupičku (může být i hrubá mouka) na vysypání formy
Krém:
čokoláda na vaření100 g
máslo (změklé)250 g
cukr moučka2 lžíce
vejce2 ks
Na ozdobu:
mandlové lupínky dle potřeby
ovoce dle chuti
balení čokoládové polevy dle potřeby
čerstvé lístky máty dle chuti
Postup přípravy:

Pokud rádi dáváte jedlé dárky (třeba na Valentýna), tak tento dort je ideální kandidát. Ale nejen v tento den, příležitostí se určitě najde spousta...u nás doma je to evergreen, který jsem teď tak trochu oprášila a mírně doplnila a asi už ho od teď budu péct pořád. Pozor - je tak výborný, že si budete chtít pořád přidávat!

Předehřála jsem troubu na 180 st. V míse jsem utřela do hladké světle žluté pěny 4 žloutky, cukr moučka, vanilkový cukr a citronovou kůru. Ke směsi jsem přimíchala strouhané lískové oříšky a dětskou krupičku. Zvlášť jsem si ušlehala pevný sníh ze 4 bílků. Tento sníh jsem potom opatrně zapracovala k žloutkové směsi. Máslem jsem si vymazala a krupičkou vysypala dortovou formu o průměru 20cm, do formy jsem přelila směs a dala péct na 30 minut. Korpus je potřeba poté nechat zcela vychladnout. Mezitím jsem si připravila krém, nad vodní lázní jsem rozpustila čokoládu a nechala jsem ji zchladnout. Mezitím jsem si smíchala máslo, cukr a žloutky. Zvlášť jsem si ušlehala tuhý sníh ze dvou bílků. K máslové směsi jsem ručním šlehačem zašlehala rozpuštěnou čokoládu, jakmile je směs kompaktní je hotovo. Ke směsi jsem dále zapracovala vyšlehané bílky, je potřeba míchat pomalu a dlouho (i 10 minut), ke konci už trochu rychleji, směs vytvoří takovou divnou konzistenci, jako kdyby se něco nepovedlo, ale to je v pořádku, je potřeba míchat dokud není krém hladký, někdy pomůže dát ho na chvíli do lednice. Nyní jsem si horizontálně rozřízla korpus, na spodní díl jsem potřela krém (cca třetinu), přiklopila a celý dort potřela zbývajícím krémem. Lžičkou jsem na něm vytvořila jakoby vlnky. U nás doma se dort vždy zdobil mandlovými lupínky. Já jsem jako obměnu zvolila jahody a to jen proto, že neměli maliny, ale je možné použít jakékoliv měkké ovoce podle chuti. Na závěr jsem celý dort polévala čokoládovou polevou a ozdobila lístky čerstvé máty. Dort je výborný pokojové teploty, ale někdo ho má raději vychlazený z lednice (každopádně je potřeba ho tam uchovávat, ale moc dlouho tam nevydrží :)), jen počítejte s tím, že jelikož je krém hodně máslový, tak je potom méně krémový a pokud to nemáte rádi, je potřeba ho nechat při pokojové teplotě trochu povolit.

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Tereza Krejčí

    zavřít okno