Pažitka
Název:

Nekynutý tvarohový mazanec (bochánek)


Nekynutý tvarohový mazanec (bochánek)


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka (3 lžíce na vál)500 g
tuk (máslo, Hera, Stela)160 g
moučkový cukr250 g
vanilínový cukr1 ks
prášek do pečiva1 ks
tučný tvaroh ve vaničce250 g
citron (kůra a pár kapek šťávy)1 ks
vejce + 2 žloutky na potření2 ks
rozinky namočené v rumu120 g
Postup přípravy:

Jak jsem slíbila, tak plním. Včera jsem vkládala kynuté máslové těsto, které lze využít na Jidáše, ale i bochánek. Druhé mazancové těsto je nekynuté a mohu ho vřele doporučit zvláště pro ty, kterým dělá potíže kynuté těsto, nebo prostě jen nemají čas, čekat až těsto vykyne. Díky tvarohu jde o velmi vláčné těsto, takže to není suché a "nepráší se od pusy".

Máslo společně s moučkovým cukrem a vanilínovým cukrem umixujeme v robotu. Poté přidáme citronovou kůru i šťávu, 2 vejce a tvaroh. Znovu těsto vyšleháme a teprve poté přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme rozinky předem namočené v rumu.

Na vál dáme 3 lžíce hladké mouky a vytvoříme z těsta bochánek. Bochánek uprostřed nastřihneme malým křížkem, potřeme žloutkem rozšlehaným s trochou mléka a posypeme mandlemi.

Pečeme na pečícím papíru v troubě vyhřáté na 160°C asi 35 minut. Poté troubu otevřeme, mazanec opatrně vyndáme, ještě jednou potřeme vejcem v mléce, posypeme mandlemi a dopékáme ještě 30 minut při 180°C.

Správně by se mazanec měl po vychladnutí zabalit do potravinářské fólie a nechat alespoň 2 dny uležet.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno